fb
10, които...Специални

6 книги, с които да си спомним за атентатите от 11 септември

5 мин.

В годините след атентатите в САЩ от 11 септември, много писатели включиха по един или по друг начин в своите романи трагедията, която преживя американският народ. Част от тези книги бяха преведени на български и излязоха и на нашия пазар. Точно 18 години след атаките събрахме на едно място 6 заглавия, с които да си спомним за ужаса, който преживя американският народ през 2001 година. 

 

Windows on the World - Frederik BegbedeWindows on the World на Фредерик Бегбеде (изд. „Колибри“)  – Това е може би най-искрената творба на Бегбеде. В нея той описва последните 2 часа от живота на Картю Йорстън и двете му деца в ресторанта Windows on the World на последния етаж на Световния търговски център. Тримата влизат в ресторанта в 8.30 часа на 11 септември 2001 година. И докато разказва минута по мунута за случващото се около Картю и момчетата му, Бегбеде ни предлага своите тъжни и смешни, ерудирани и блестящи и, както винаги, оригинални размисли и за съвременната действителност, и за най-болезнената страница от историята на американската нация, изпъстряйки текста с американски думи и изрази в знак на почит към жертвите на трагедията. Романът излиза през 2003 г., веднага получава наградата „Ентералие”, година по-късно е преведен на над десет езика и е удостоен с британската „Индипендънт Форин Фикшън Прайз”.

 

„Ужасно силно и адски близо“ на Джонатан Сафран Фоер (изд. „Унискорп“) – Това не е книга за 11 септември, а за всичко, което се случва след това. Емоционалният роман описва изпитанията, през които преминава 9-годишният Оскар, докато търси ключалката, съвпадаща с ключа, който баща му е оставил, преди да намери смъртта си при атентатите от 11 септември под развалините на кулите близнаци в Ню Йорк. Момчето, което е гениално, но общува трудно, е изключително силно привързано към баща си и със синовна преданост полага усилия да разгадае загадката. Книгата беше екранизирана през 2012 година, а главните роли бяха поверени на блестящите Том Ханкс, Сандра Бълок, Джон Гудман, Макс фон Сюдов.

 

„Неохотният фундаменталист“ на Мохсин Хамид (изд. „Жанет 45″) – Книгата е монолог на пакистанеца Чангиз. Страница след страница той разказва как животът му се променя след атентатите от 11 септември. Преди нападението младият мъж, който е завършил с отличие“Принстън“, има високоплатена работа в престижна компания в Ню Йорк и любовта на красивата Ерика. Постепенно обаче всичко се срутва. След атентатите и засилването на напрежението между Пакистан и Индия, начинът, по който той гледа на света, тотално се променя. Ерика пък се срива психически заради загубата на любим човек.

„Гневът и гордостта“ на Ориана Фалачи (изд. „Сиела“) – Фалачи пише книгата само дни след атентатите на 11 септември 2001 г. Силно разстроена, почти без да спи, тя нахвърля на хартия своите размисли за сблъсъка на цивилизациите, за радикалния ислям, за тероризма и необходимата решителна борба с него, за опасностите на прекалената толерантност и политическата коректност. Първоначално прочутата италианска журналистка разкрива своите мисли и силни емоции в едноименна статия за вестник „Кориере дела сера“. По-късно тя издава пълния текст на „Гневът и гордостта“ в книга, която се превръща в първата част от трилогия, завършила със заглавието „Силата на разума“.  Мнозина не са съгласни с позициите на Фелачи и някои дори я обвиняват в расизъм и ксенофобия. За други обаче италианската журналистка е пророк на една настъпваща вече нова епоха на несигурност и религиозни и етнически конфликти, а в „Гневът и гордостта“ тя е предрекла случващото се в момента в Европа и Близкия изток и е отправила силно послание към западната цивилизация – да се бори на всяка цена за своето оцеляване.

„Надежда и други неочаквани обрати“ на Джули Бъксбаум (изд. „Егмонт-България“) – Героинята в романа Аби Хоуп Голдстийн е едно напълно обикновено момиче, което е прекарало почти целия си живот в сянката на терористичните атаки от 11 септември, когато нейното бебешко Аз с коронка на главата и червен балон в ръка е уловено в иконична фотография на фона на срутващата се южна кула на Световния търговски център. Петнайсет години по-късно Аби отчаяно търси анонимност, но както се оказва, няма да я открие с Ноа Стърн около себе си. Ноа вярва, че срещата му с Бебето Хоуп е съдбовна, за Аби тя е същинско бедствие. Двамата тръгват по следите на персонажите от снимката, за да потърсят отговорите на всички неразкрити въпроси.
Снимка за публикацията: CNN