fb
10, които...Специални

5 книги, с които пътуването до работа е по-приятно

4 мин.

Живеем в страна с площ 111 000 кв. км., върху които се поместват цели 257 града. Така че разстоянията в един град от точка А до точка Б не са космически. И въпреки това, ако се налага да изминаваш един и същи маршрут всеки ден, седмица след седмица и месец подир месец – то може да ти се стори ужасно дълго. Особено ако крайната дестинация е работното място.

Дотук с депресивните мисли. Време е да открием и светлата страна, а тя не съвсем изненадващо е в книгите! Много отговори се крият в тях, избавлението от скуката на път за работа – също. Тук ще намерите няколко предложения, подходящи за различни вкусове и настроения, вие изберете кое ще ви осигури свеж старт на работния ден.

 

 1. Одет Тулмонд и други истории“ – Ерик-Еманюел Шмит

Осемте разказа на носителя на престижната награда „Гонкур“ (макар за друг сборник с разкази) са меко казано блажен начин да прекараш времето си. Всеки от тях е любовна история, но не си представяйте сладникава и безсмислена проза с очакван край.

Шмит винаги успява да изненада читателя и може да създаде съспенс и напрежение дори в кратка форма. Интересното е, че основният разказ, едноименен със сборника, е създаден по действителна случка, преживяна от автора. Малко романтика, облечена в брилянтен, но и лек за възприемане стил – какво повече е необходимо за едно сутрешно пътуване?

2. Том 2.0.“ – Александър Шпатов

Как сборник с кратки градски разкази да не влезе в тази класация? Не само книжката е в подходящ за чанта формат – лека и не заема място, ами и ще ви разсмива докато колелата на автобуса под вас попадат от дупка  в дупка и така или иначе няма шанс да заспите. Всяка от историите на Шпатов заема буквално 2-3 странички, не целят да те научат на някой мъдър житейски урок, обаче пък те усмихват и често си казваш „Дааа, и аз съм бил там!“.

3. Не сме тукашни“ – Радостина Ангелова

Не мога да определя жанра на тази книга, но знам какво усещане остави в мен – хем леко и приятно, хем за нещо под повърхността, което авторката оставя като послание. Главната героиня разказва за идилична лятна почивка – с това рискува да ви подразни, защото ваканцията ви или е свършила, или е далеч, а вие пътувате в жегата за работа! Но спокойно, идилията се прекъсва от мистериозната поява на едно момче. Вярвам, че интересът да разберете кое е то и откъде идва ще надделее раздразнението и ще направи пътуването само по-приятно.

 

4. „Невероятното пътешествие на факира, който се заклещи в гардероб на ИКЕА“ – Ромен Пуертолас

След книгите на Бакман и Юнасон, които нашумяха в България и ни накараха да привикнем с безумно дългите заглавия, мисля, че това няма да ви шокира. Главният герой е с не по-малко колоритно име – Аджаташатру Лаваш Пател, а приключенията, през които преминава от страница първа до финала, са просто неописуемо шантави! Книгата буди смях почти през изречение, но не е никак глуповато написана. Дори мисля, че да пишеш интелигентно и да предизвикаш смях е далеч по-трудно от това да разплачеш читателя. Самият Пуертолас е пътешественик и експериментатор и се е справил блестящо със задачата да донесе обилна доза добро настроение с романа си.

 5. Ледената принцеса“ – Камила Лекберг

Е, никой не е казал, че задължително трябва да четете за любов преди работния ден, за да избягате в друг свят, където няма мирис на бензин, блъскащи се себеподобни и още нещо… Пак си струва да избягате де, но един трилър може да свърши идеална работа! Тази книга е първата от поредицата на „шведската Агата Кристи“ за една писателка и главен полицейски инспектор, които разплитат заедно загадъчни убийства в малкото крайбрежно градче Фелбака.

Ако си падате по криминални поредици с голяма  доза съспенс, съчетани с домашен уют, постоянно пиене на кафе и ядене на сладкиши из страниците, то е време да започнете „Ледената принцеса“.

И за финал – моля, пътуващите с кола към офиса да не страдат, че тяхната сутрин не може да бъде съпроводена от книга. Аудиокнигите са перфектни за вашия случай!   Дори е възможно да ви се прииска да попаднете в задръстване, за да удължите удоволствието от хубавата книга!

Поръчайте тези и още прекрасни книги от Ozone.bg с 15% отстъпка от цената до края на септември!