fb
БългарияНовини

60 автори от 9 държави се включват в Софийския международен литературен фестивал 2020

6 мин.

Софийски международен литературен фестивал започва на 10 декември (четвъртък) с над 60 участници от 9 държави. Първото онлайн издание на фестивала ще продължи до 13 декември (неделя), а „Аз чета“ е медиен партньор. Всички срещи ще бъдат излъчвани в реално време на Facebook страницата на фестивала.

Писателите, които участват в Международната програма, ще се включват онлайн, а всички български автори, преводачи, модератори и теоретици ще присъстват в специално създаденото студио, където ще се провежда събитието. Негов водещ ще бъде Надежда Московска. 

Участията на чуждестранни гости ще бъдат с превод на български език, а в YouTube канала на фестивала, освен цялата програма, ще бъдат качени записи на събитията, проведени на английски и френски език без превод. 

След края на Литературния фестивал ще бъде направен и плейлист в Spotify, където всички разговори ще бъдат достъпни.   

Международна програма | Срещи с писатели | Поезия и музика

Международната програма на фестивала няма да бъде посветена на специфичен географски или езиков фокус. Във всички събития тази година ще бъде вписана темата за бъдещето, за въобразяване на продължението, на нашето нататък

Началото на фестивала ще постави френският писател Жан-Пол Дюбоа, носител на наградата „Гонкур“ за 2019 г. (10 декември | 16:00). „Ако романите на Дюбоа бяха преведени на английски език, статутът му във Франция щеше да е сравним с този на Джон Ървинг и Уилям Бойд“, казва президентът на академията Гонкур Бернар Пиво. 

В първия ден ще бъдат срещите и с още двама чуждестранни автори – от Нидерландия ще се включи и писателката Естер Херитсен (18:30 ч.), а веднага след нея ще бъде участието на  британския писател и есеист Салман Рушди (20:00 ч.). В следващите дни до 13 декември ни очакват срещи с квебекския писател Жил Жобидон (11 декември | 18:30 ч.), англоезичната писателка Капка Касабова (11 декември | 20:00 ч.), финландската авторка Селя Ахава (12 декември | 14:00 ч.), британския писател Крис Клийв (12 декември | 20:00 ч.) и двамата израелски автори Ешкол Нево (13 декември | 13:00 ч.) и Етгар Керет (13 декември | 18:00 ч.). 

Както всяка година, преобладаваща и значима част от програмата на фестивала е посветена на българската литература. Част от тематичните Срещи с писатели ще бъдат авторите Надежда Радулова (10 декември | 17:00 ч.), Момчил Николов, Русана Бърдарска, Яница Радева (12 декември | 11:00 ч.), Николай Грозни, Ксения Банович, Светлозар Желев (12 декември | 15:30 ч.), Георги Господинов (12 декември | 18:30 ч.), Георги Тенев (12 декември | 21:30 ч.), Антония Апостолова, Зорница Гъркова, и Любов Кронева (13 декември | 11:30 ч.).

Поезия и музика“ ще е заключителното събитие на осмия Софийски международен литературен фестивал (13 декември | 20:00 ч.). Част от него ще е изпълнението на живо на аудиосборника от кратки разкази и поезия в проза „Нищо няма да ти се случи“ на Светослав Тодоров, с участието на актрисата Ина Добрева и композитора Стоимен Стоянов (Nocktern и Them Frequencies). Ще чуем и поезията на Александър Байтошев, Георги Гаврилов, Габриела Манова, Наталия Иванова и Рене Карабаш, прочетена от своите автори. 

СМЛФ представя

Представянето на инициативи в областта на литературата и различни жанрове и проявления на разказването и писането, е обичайният фокус на СМЛФ представя. Тази година към това описание е добавен и акцент върху едни от най-интересните реакции на извънредната ситуация през годината. 

На 11 декември от 17:00 ч.  Албена Шкодрова, Иванка Могилска и Милена Делева ще разкажат повече за инициативата #СамиЗаедно на фондация „Елизабет Костова“, която събира литературни произведения, написани в усамотението на домовете на авторите по време на карантината през пролетта. Елизабет Костова е подготвила специално видео, което ще бъде излъчено по време на разговора. 

Тази година беше създадена книгата „Когато навън е навътре“ на независимото месечно издание за култура Виж! Тя включва работите на 72 писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори. На 12 декември от 12:30 ч. издателят Камелия Величкова и един от редакторите Светослав Тодоров, ще представят изданието. Специално участие в събитието ще има Теодор Ушев. 

В последния ден от фестивала (13 декември | 16:00 ч.) СМЛФ представя ще завърши с „Извънредната 2020“ – броят на Академичното електронно списание за изкуства и култура „Пирон“. В него са събрани критически рефлексии от български и световни мислители върху различните аспекти на извънредното положение и пандемичната обстановка. Участници в разговора ще бъдат проф. Стилиян ЙотовАнтоанета Колева, проф. Александър Кьосев и Лъчезар Бояджиев.

Разговори за бъдещето

Тематичният панел „Разговори за бъдещето“ включва две дискусии. 

Новите реализми: утопия, антиутопия и научна фантастика“ (12 декември | 17:00 ч.) ще тематизира фантастиката и утопията като ключове към кризите на настоящето и бъдещето. В разговора ще участват Александър Попов, Владимир Полеганов и Дарин Тенев. От САЩ ще се включи един от най-значимите съвременни автори на фантастика, с над двадесет издадени романа, носител на множество литературни награди, включително „Хюго“, „Небюла“ и „Световната награда за фентъзи“ – Ким Стенли Робинсън

Повече бъдеще“ (13 декември | 14:30 ч.) ще е темата, в рамките на която поетите Цвета Софрониева и Джефри Янг ще дискутират възможностите за бъдеще, които поезията търси, докато в света се унищожават растителни и животински видове, обезлюдяват се океаните, изсичат се цели пояси гори, необратимо се замърсява въздуха и водата. 

Представяне на фотографска книга

Всяка година, без изключение, Софийски международен литературен фестивал е съпровождан от разнообразни изложби, свързани с книгите и литературата. Този път обаче фокусът на внимание ще бъде върху една фотографска книга, която по-рано през годината имаше и изложба

Palermo. Box. Me. на Фелия Барух ще бъде представена от Марин Бодаков и Ели Сотирова на 13 декември от 10:00 ч.

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“. 

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, Международна организация на франкофонията, Посолство на  Република Финландия в България, Посолство на Държавата Израел в България, Британски съвет в България.

Рекламна кампания на фестивала: The Smarts 

С медийната подкрепа на Виж!, Аз чета, Портал Култура, Въпреки, Литературен вестник, Артакция, Impressio, dir.bg, Литературни разговори, Kafene.bg, Jasmin.bg

Снимка на публикацията: Freepik