fb
БългарияНовини

610 малки графики в XV Международен конкурс „Ex Libris – Ex Cinema“

1 мин.

Петнетнадесетото издание на международния конкурс за ексилибрис „Ex Libris – Ex Cinema“ събра послания, посветени на седмото изкуство – киното. Негов организатор е Регионална библиотека „Любен Каравелов“, а подкрепата си оказаха Министерство на културата и Община Русе по Програма „Култура”.

През 2019 г. 415 участници от 38 държави са изпратили 610 екслибриси. Творците са от Турция, Русия, Украйна, Унгария, Коста Рика, Малайзия, Египет, Япония, Китай, Индия, Кения, Аржентина и др. Сред участниците са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия.

Най-възрастният участник в тазгодишното издание на форума е отново Арпад Шаламон от Словения, който не е участвал само в първите две издания на конкурса.

Номинираните и наградени участници в XV Международен конкурс „Ex Libris – Ex Cinema“ ще бъдат обявени на официална церемония в края на септември. Тогава ще бъде открита и изложба от получените екслибриси. Ще бъде обявена и темата за следващото издание на конкурса. Предстои и излизането от печат на двуезичен цветен каталог с творби на участниците в конкурса.

Любопитна информация за термина „екслибрис“ и подробности за конкурса можете да намерите на слайдовете:

Снимка: Регионална библиотека „Любен Каравелов“