fb
10, които...Специални

7 книги за библиотекари и библиотеки

3 мин.
Imeto na rozata

Гьоте нарича библиотеките „паметта на човечеството“. Не смятаме да спорим с него, но освен стълбове на цивилизацията ни, библиотеките са едни вълшебни места, където човек може да се докосне до неизброими светове, да се изгуби сред томове човешки прозрения, да се почувства съвсем малък и без надежда или влюбен (не е важно в какво) и по-силен от всичко.

В Седмицата на библиотеките в Аз чета ви представяме седем книги за библиотекари и библиотеки и ще се радваме да допълните нашия списък с вашите любими заглавия:

„Сянката на вятъра“, Карлос Руис Сафон

Романът започва с десетгодишния Даниел, син на букинист и наследник на книжарница и с неговата своеобразна инициация в света на старите книги. Той е посветен в тайната на Гробището на забравените книги – мястото, където отиват книгите, след като дори библиотеката ги е изхвърлила. Гробището на забравените книги е крипта, лабиринт, музей и в същото време, книгите там са живи и очакват своите спасители.

„Пътешественикът във времето и неговата жена“, Одри Нифнегърpateshestvenikat vav vremeto

Хенри е библиотекар в библиотеката „Нюбъри“ в Чикаго и той… пътува във времето. Библиотеката играе важна роля в книгата, защото в нея пътешественикът във времето среща за първи път бъдещата си съпруга Клер.

„Светлинка в нощта“, Никалъс Спаркс

Джеръми Марш е популярен нюйоркски журналист, който наблюдава и доказва свръхестествени явления.  Тръгнал по гореща следа, той се оказва в градче в Северна Каролина. Там среща местната библиотекарка Лекси. И тази среща променя живота и на двамата завинаги.

„Убийства в библиотеката“, Джо Дереске

В градската библиотека е намерен труп. Убиецът е заличил всички възможни следи и полицията е безсилна… Време е на сцената да излезе решителната и ентусиазирана библиотекарка Хелма Зукас и да поеме нещата в свои ръце.

„Името на розата“, Умберто Еко

В манастир в Северна Италия през 14 век. започват да се случват странни неща: убийства, самоубийства, мистериозни събития… Един ръкопис присъства при всеки смъртен случай. Ръкописът е от специалната секция на библиотеката, където са книгите със спорна правилност, до които само библиотекарят има достъп.

„Историкът“, Елизабет КостоваIstorikat

В романа на Елизабет Костова се преплитат много герои и сюжетни линии, но една от най-вълнуващите е историята на библиотекаря, който се опитва по всякакви начини да попречи на изследване за живота на граф Дракула.

„The Strange Library“, Харуки Мураками

В илюстрованата си книга „The Strange Library“ (Странната библиотека) Мураками води читателя в един странен нов свят и разказва историята на самотно момче, загадъчно момиче и мъж-овца, които се опитват да избягат от една луда библиотека.

„Светът на диска“, Тери Пратчет

Библиотекарят в библиотеката на Невидимия университет от поредицата emancipirana magia„Светът на диска“ на Тери Пратчет е… орангутан. Той се грижи книгите да не наранят някого и да не се наруши времевия континуум. Библиотекарят е придобил човекоподобния си образ вследствие на магически инцидент, но като орангутан е много по-щастлив.

Той е добре приет навсякъде, тъй като „малко врати остават дълго затворени за един 136-килограмов орангутан“. Ако някой му занесе банан, печели благоразположението му, поне за момента, и Библиотекарят бързо открива търсената книга.

Формата на крайниците му много помага при катеренето по рафтовете, особено като се има предвид, че много от книгите са опасни и вързани с вериги, които не винаги ги усмиряват. Незаменим помощник в работата му е бухалката, която ползва за усмиряване на разбеснели се книги.

 

[ + ]