fb
Книги и киноНовини

7 книжни адаптации, които да гледате през 2023 г.

5 мин.

Новата година е идеалното време да актуализирате списъка си за четене и гледане на филми, а още първият месец на 2023 г. ще дебютира с много нови екранизации. Първоизточниците на тези 7 адаптации си заслужава да бъдат прочетени, преди да ги видите в киното или на телевизионния екран.

„Измамният живот на възрастните“ от Елена Феранте

Шестсерийната адаптация на Netflix, режисирана от Едоардо Де Анджелис, проследява живота на главната героиня Джована в Неоапл, през 90-те години на миналия век. Най-продаваният роман на Елена Феранте за 2020 г. представя богатата история на млада жена, която се опитва да намери две неща – своята отчуждена леля – на която всички казват, че прилича – и истинската си същност. Повече за книгата можете да прочете в ревюто на Цветомира Дукова тук.

„Измамният живот на възрастните“, с участието на Джордана Маренго, Валерия Голино и Алесандро Прециози, вече се излъчва в Netflix.

The Pale Blue Eye от Луис Баярд

В тази мистерия, развиваща се през 1830 г., детектив Ландор е натоварен със задачата да разследва някои подозрителни самоубийства. Ландор обаче не е сам – към него се присъединява млад кадет от академията. Неговото име е Едгар Алан По. Шпионската двойка се задълбочава в разследване, което води до тайни общества, жертвени ритуали и още мъртви тела. В лабиринт от интриги, The Pale Blue Eye вижда как двама детективи със собствени тайни се опитват да разрешат поредица от убийства.

The Pale Blue Eye, с участието на Крисчън Бейл, Хари Мелинг и Джилиан Андерсън, вече се излъчва в Netflix.

Womеn Talking от Мириам Туус

Романът на Мириам Туус от 2018 г. е донякъде вдъхновен от събития от реалния живот в колонията Манитоба, ултраконсервативна менонитска общност в Боливия, чиито членове бяха изправени на съд през 2011 г. за изнасилванията на над 100 жени. Адаптацията на Сара Поли се развива в измислена изолирана менонитска колония, където жените са били малтретирани години наред. Филмът започва, след като насилниците са изпратени в затвора, а разказът на Поли се фокусира върху последиците от тази травма.

Womеn Talking, с участието на Руни Мара, Клеър Фой и Джеси Бъкли, вече е по кината.

Трилогията „Вещиците“ от Ан Райс

След одобрения от критиците първи сезон на „Интервю с вампир“ на AMC, трилогията „Вещиците“ е следващото произведение от Ан Райс, което е адаптирано за екран. Свръхестествената фантазия на ужасите се съсредоточава върху семейство вещици, които преди поколения са събудили дух, наречен Лашър. Това е саморазрушително заклинание, което измъчва всеки нов потомък. В наши дни Роуан, роден в рода, открива тялото на удавен човек на брега и магически го съживява. Той също се събужда със специални сили. Прескачайки от настоящето към миналото, разказът на Райс е омагьосващ.

Mayfair Witches на Ан Райс, с участието на Александра Дадарио, Хари Хамлин и Тонгаи Чириса, дебютира по AMC и AMC+.

„Човек на име Уве“ от Фредрик Бакман

„Човек на име Ото“ на Марк Форстър е римейк на шведския филм от 2015 г. „Човек, наречен Уве“, който сам по себе си е адаптация на едноименния роман на Фредрик Бакман. Историята е за ядосания 60-годишен Ото/Уве, който е принуден да се пенсионира след смъртта на жена си. Когато се сблъсква с тази поредица от лоши новини, самотата му става непоносима и той решава да се самоубие. Опитите му са осуетени от новите му съседи, с които създава невероятно приятелство. Съседското младо семейство не само разваля плановете му, но му показва, че животът отново може да стане радостен.

A Man Called Otto, с участието на Том Ханкс, Рейчъл Келър и Мануел Гарсия-Рулфо, тръгва по кината на 13 януари.

Wolf pack от Едо ван Белком

Wolf Pack разказва за трима тийнейджъри, които могат да се преобразят във вълци. Със свободата им обаче е свършено, когато телевизионен екип заснема трансформациите им и Тора, е заловена от учени. Братята ѝ започват да планират спасение. Единственото решение е да се превърнат във върколаци. Ако обаче се опитат да отидат на тъмната страна, ще се върнат ли някога?

Wolf Pack, с участието на Сара Мишел Гелар, Родриго Санторо и Армани Джаксън, дебютира в Paramount+ на 26 януари.

Поредицата „Локуд и сие“ от Джонатан Страуд

Трима млади следователи в агенция за откриване на медиуми са сърцето на този свръхестествен YA трилър. Луси, Антони и Джордж изкарват прехраната си, като ловуват сред всякакви лондонски призраци, свърталища и духове. Новата им мисия е опасно разследване на обладана от духове къща в Англия. Само млади хора имат силата да виждат призраците, така че те се сблъскват с жестока конкуренция от себеподобните си, докато се бият с опасни духове.

Lockwood & Co., с участието на Руби Стоукс, Камерън Чапман и Али Хаджи-Хешмати, дебютира в Netflix на 27 януари.