fb
Ревюта

„Измамният живот на възрастните“ и защо всички се страхуват от леля Виктория

4 мин.
„Измамният живот на възрастните“ - Елена Феранте (изд. „Колибри“)

Посрещнат като истинско събитие, „Измамният живот на възрастните“ (изд. „Colibri“) е новият роман на Елена Феранте, която стана световноизвестна с четирите си книги за гениалната приятелка. Писателката и този път не изневерява на любимите си теми, проблеми и характери, което лично за мен се оказа неприятна изненада.

Всички нейни мъже са като Нино – подли и неустоимо притегателни в ролята, която играят. Всички нейни жени са и Елена, и Лина – разкъсани от противоречия и мечти. Сцена на театъра им е Неапол с неговите две крайности – потънал в богатство и успех и валящ се в нищета, вулгарност и непросветеност. Актьорите са философи, професори, писатели, хора с идеи, мафиоти и откровени илитерати. Обединява ги стремежът да успеят, да заслужат уважение и в крайна сметка да бъдат обичани, такива каквито са. Движеща сила са неизчерпаемите им комплекси за малоценност.

Героинята от Измамният живот на възрастните“ Джована, изживява детството си в розов балон на красива къща, подреден квартал и перфектно семейство в Горен Неапол. Идва моментът, когато балонът се спуква. Карфицата е една дума.

Лена и Лила от романите, спечелили световната слава на Феранте, катерят със зъби и нокти социалната стълбица. За разлика от тях, Джована трябва да слезе в низините на италианския град и да изрови замитаните по ъглите на родовата ѝ памет тайни, за да търси истината за себе си. Целта е да засити с нея онази паст на подсъзнанието, повтаряща до безкрай: „Коя си ти? Добра или лоша?“.

Джована, подобно на Тереза – героинята на Милан Кундера от „Непосилната лекота на битието“, започва пътя си в света на възрастните, гледайки се в огледало. Докато съзерцават лицата си, двете момичета се опитват да видят не само дали са хубави, или грозни, но и да прозрат в душите си. Една душа никога не е толкова важна, колкото в романтичните представи на дете или на влюбен.

Най-напред двете виждат тялото и си задават въпроса срамна или уникална е плътта? Притежава ли ценност сама по себе си, или е средство за прикриване на същественото?

В къщата на своето мечтано минало Джована трябва непрестанно да се доказва и да се харесва на родителите си, което означава да крие себе си и да лицемерничи. Именно лицемерието е същността на живота на възрастните, в който децата толкова много искат да участват и който репетират с игрите и куклите си.

С натрупването на реален житейски път героинята на Феранте усвоява лъжата и постепенно се приучва да живее с нея. Повратната точка в нейното битие е осъзнаването, че цялото ѝ семейство, респекивно цялата ѝ история (още отпреди нейното раждане), е изтъкано от лъжи.

Култът към любовта или към образованието и успеха е път към щастието? Машинациите на умния или заблудите на неукия са по-малкото зло? Лошотията на простия или на интелигентния е за предпочитане? Къде един млад човек да търси смисъла, ако всичко, до което се докосне, е илюзия?

И тъй като е изгубена и никъде не се чувства истински у дома си, Джована подхваща своя саморазрушителен младежки бунт. Обстоятелствата се подреждат така, че тя може да разчита само на интелекта и интуицията си и има право на неограничен брой грешки. Колко ще си блъска главата в стената, зависи само от нея. Учи се да мисли, да чувства и да поема отговорности, за да създаде себе си по свой образ и подобие.

Ще запомня новия роман на италианската загадка Елена Феранте, определян от мнозина за поредния ѝ шедьовър, като едно болезнено повторение. Ако сте прочели Неаполитанската поредица, вие вече сте чели и „Измамният живот на възрастните“ . Питам се кой има време да чете една и съща книга? По-интересно – кой има време да пише една и съща книга? И защо?

Елена Феранте представя още един роман за трудното съзряване, осъзнаване и превръщане на момиченцето в жена. Повтарянето на основните за творчеството ѝ теми не ме безпокои, но еднаквостта на персонажите, на дилемите, пред които са изправени, и реакциите им, на движението им в рамките на сюжета (не само емоционално, но и чисто физически) и на мястото на действие определено ми носи читателски дискомфорт, който не бих си причинила отново.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.