fb
10, които...Специални

Седем неща, които само феновете на YA книгите ще разберат

4 мин.
tiin romani
Типично шелфи

Типично шелфи

Лиса Паркин, YA книжен блогър, споделя в HuffingtonPost седем неща, които само феновете на този жанр могат да разберат. 

Всеки фендъм си има собствен жаргон, вътрешни шегички и мемове. Почитателите на YA жанра (yaoung adult) не са по-различни и определно има какво да добавят. Ако сте запален по тези книги или сред приятелите ви в социалните мрежи има почитатели на жанра, значи някои неща от този списък със сигурност ще ви се сторят познати.

1. Шелфита

Шелфито е селфи, но пред огромна, препълнена библиотека. Дори може да разкарате фотографа и да снимате само книгите. Няма нищо, което читателите да обичат повече от това да се фукат с изумителните си библиотеки, натъпкани до пръсване с любими книги.

2. „Атака на чувствата“

„Атака на чувствата“ може и да звучи малко кичозно, но описва съпътстващ четенето процес, който ще ви превърне в емоционална развалина и може да включва рев (не просто плач, а истински, шумен, мокър и сополив рев), гняв и отрицание.

3. Култ към личността на автора

John Green

Джон Грийн, един от авторите с най-много последователи в социалните медии

Това е неизбежно. Общо взето се получава така: прочиташ книга, влюбваш се и започваш да „сталкваш“… добре де, да следиш автора из социалните мрежи; заобичваш го още повече заради остроумните му коментари, снимки на домашни любимци и закачки с феновете и накрая започваш да пишеш в някой форум, изцяло посветен на него и творчеството му.

Но истинската опасност тепърва предстои – срещата с Автора на живо. Дни наред обмисляш какво точно ще кажеш, за да установите дълбока емоционална връзка още в първия миг на познанството ви, редиш се цял ден на опашка, за да изпелтечиш накрая нещо като „Аз чете ваша книга. Тя хубава. Ти пиши. Чаоче.“ и да избягаш, потъвайки от срам в земята. Естествено, после ще преживяваш и анализираш този момент отново и отново, независимо от изгарящото чувство на неудобство, което те обзема всеки път, когато се сетиш за него.

4. Излязла от контрол купчина с „книги за четене“

Това е животът на феновете на YA книгите. Всяка година излизат стотици книги от този жанр и всичките изглеждат толкова страхотно. Купчината с книги за четене е просто още един начин да следиш всички книги, които просто изискват да бъдат прочетени. И под „да следиш“ имаме предвид да натрупваш огромни купчини от книги, които никога няма да успееш да прочетеш, освен ако не зарежеш абсолютно всичко друго и не се отдадеш на четене за остатъка от живота си. Което всъщност звучи страхотно.

funny-book-meme-monday-L-j9eKK95. Книжен махмурлук

Това се случва често, най-вече когато попаднеш на особено добра книга и „се отрежеш“ с нея. Сайтът за съвременен жаргон UrbanDictionary.com определя книжния махмурлук като „състояние, в което се намираш след като прочетеш наистина страхотна книга и трябва да се върнеш в действителността, но тя ти се струва недовършена и сюрреалистична, защото самият ти все още живееш в книгата“. Единствения лек за книжния махмурлук е друго убийствено четиво, което да те разсея от болката, че си свършил предишното.

6. #BookNerdProblems

#BookNerdProblems са проблемите, с които истинския любител на четенето се сблъсква всеки ден. Като например да изчетеш книгата за един ден и да трябва да чакаш година за втората част. Това е страдание, което само други обсебени от четенето хора могат да разберат, ето защо се споделя в социалните мрежи с този хаштаг.

7. Синдромът „Алчни ръчички“
Това е не просто физически жест, но и страстна реакция. Това е начин да заявиш на приятелите си, че ТРЯБВА ДА ИМАШ ТАЗИ КНИГА ВЕДНАГА, НА СЕКУНДАТА ИЛИ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ПОСТРАДА в две кратки, но експресивни думички. Изблици на състоянието „алчни ръчички“ могат да бъдат предизвикани от най-различни неща като се започне с обявяване на дата за публикуването на дългоочаквано продължение и се стигне до снимки на предварителни медийни бройки, публикувани в интернет.

Превод: Милена Ташева