fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Време е за #социалночетене, издателю

2 мин.

Знаеш ли, че над една четвърт от българите притежават смартфони (данните са от Google от ноември)?

Знаеш ли, че 84% от американците използват „втори екран“, докато гледат телевизия – държат в ръка смартфон или таблет, сърфират в мрежата за подробности около гледаната програма или споделят в социалните мрежи мнения за видяното (данните са от изследване на Nielsen от февруари)?

Знаеш ли, че през ноември Twitter пусна ъпдейт за мобилните си приложения за iOS и Android, с които оптимизира търсенето на активни дискусии около течащи в момента телевизионни предавания?

hashtag

Какво е #хаштаг?

Знаеш ли, че статуси в Twitter, в които са включени хаштагове, получават два пъти повече интеракции от страна на последователите (макар едва 1/4 от туитовете да съдържат хаштагове)?

Знаеш ли, че според изследване на Nielsen активните разговори онлайн за определени предавания по време на излъчването им водят до ръст от 30% в рейтингите, като често всичко започва с изписването на официалния хаштаг на екрана?

Знаеш ли, че още през 2011-та маркетинг гуруто Сет Годин подкрепи идеята на експерта по социални медии Иън Грийнли за създаване на официални хаштагове на всяка нова книга?

Сега, когато знаеш как „социалната телевизия“ промени ТВ-бизнеса, може би е време за #социалночетене!

Ето какво можеш да направиш:

– създавай официален хаштаг за всяка нова своя книга и провокирай читателите да го използват;
комуникирай активно официалните хаштагове за книгите си – в своите профили в социалните медии, върху рекламните материали, а защо не и на всяка страница от книгата;
следи активно публикациите от читатели (вече и Twitter, и Facebook предлагат добро и лесно търсене по хаштаг) и взаимодействай с тях, за да засилиш допълнително ефекта от #социалноточетене и да спечелиш още лоялни читатели;
организирай онлайн клубове за #социалночетене на новите или стари заглавия, като поощряваш най-активните в споделянето читатели.

Защо ти предлагам всичко това?

Много е просто – ако социалните медии помагат на телевизията да си върне почти отказалото се от нея младо поколение, то именно социалните медии могат да са главният път към връщането на читателските навици на подрастващите у нас. Това означава повече читатели (и повече продадени книги), по-интелигентно общество, по-добри перспективи за следващото поколение. Защото гледаме само напред, нали?


Ако искате да получавате текстовете от серията „Маркетинг за издатели“ директно на своята електронна поща, абонирайте се от тази форма: