fb
@-книгиЕ-книги

7 причини да четеш е-книги

5 мин.
e-books

 Основателят на сайта Ebook Friendly Пьотр Ковалчик ни представя седем причини да посегнем към е-книгата и ни предизвиква да направим живота си по-лесен и по-комфортен, да подобрим уменията си и да променим навиците си към по-добро. (Материалът е публикуван със съкращения.)

 

Някога чел ли си електронна книга? Нека позная: е-книгите не са ти по вкуса, намираш ги твърде сложни и твърде объркващи и определено не са ти приятни? Забрави предразсъдъците и опитай!

  1. Бъди в крак с новите технологии

Ако на Нова година за десети пореден път си си обещал да влезеш в час с новите технологии, препоръчвам да започнеш с четенето на е-книги на електронен четец или таблет. Това е един от най-добрите начини да се справиш с предизвикателствата на новите технологии, защото с един куршум ще убиеш два заека: неусетно повишаваш техническата си грамотност и си доставяш удоволствие с любимо четиво.

  1. Използвай по-добре своята техника

Колко от потенциала на своите устройства използваш –  5%, 10% ? По смартфона се обаждаш, а с таблета проверяваш имейла си или прочиташ някоя новина? Възможно ли е да използваш повече от възможностите на техниката, която имаш? Пробвай да прочетеш е-книга на таблета си чрез страхотните приложения, които ти дават тази възможност. Можеш да избираш да изтеглиш свързано с конкретна електронна книжарница или независимо приложение за четене на дигитални книги.

  1. Определи книжните си предпочитания

Според мен е-книгата дава по-емоционално преживяване на читателя. Заради по-големия контрол, който той има върху текста, и защото винаги може да носи със себе си огромен брой книги.

Първо, читателят на дигитални книги може да персонализира външния им вид. Шрифт, подравняване, изглед, осветеност – може да направи книгата такава, каквато желае – според предпочитанията или според настроението си.

И второ, читателят има достъп до огромен масив от книги. Книги, които може да закупи онлайн и такива, които са свободни и безплатни.

Електронните книжарници ти дават възможност да свалиш откъс от произведението, което се чудиш дали да купиш, а това ти гарантира един информиран, по-добър и по-приятен избор при купуването на четиво.

И най-важното:  винаги можеш да носиш със себе си стотици заглавия, които да са до теб в точния момент. Можеш да зачиташ и оставяш дадена книга, а след време, когато си готов, отново да се върнеш към нея.

  1. Подобри уменията си за четене

Много хора, независимо от възрастта, чувстват, че имат нужда да подобрят качеството и бързината на умението си за четене. Във времена на информационно претоварване, трябва да четем по-бързо, по-внимателно и да съумяваме (отново) да се съсредоточаваме върху едно действие.

Електронните книги могат да ти помогнат в това предизвикателство чрез статистика на четенето и мотивация за четене.

Някои приложения предлагат статистика, която ти показва колко бързо четеш, колко от книгата вече си прочел и колко ще ти отнеме да я  завършиш.

  1. Споделяй време с децата си

Имам приятел, който категорично отказва да пробва е-книга. Той казва, че дигиталните четива са заплаха за реалните книги, но никога няма да ги заменят.

Прав е, защото е-книгите никога не са имали подобна амбиция. Електронните книги са предназначени да представят красотата на четенето в цифровата ера.

Нашите деца са дигитално поколение. Те не растат с анимационни филми по телевизията, а гледат анимация в YouTube. Те скролват, кликват, зумват.

Но да се върна на моя приятел. Той позволява на тригодишния си син да играе видео игри на iPad. И макар да може да чете е-книги с детето си на същия таблет, няма да го направи заради предразсъдъците си.

  1. Чети повече

Електронните книги ще те накарат да четеш повече, защото са винаги с теб и са мно-о-ого!

Доста хора четат по няколко книги едновременно и избират на кое заглавие да отделят време според конкретната ситуация и моментното си настроение.

Когато всичките ти книги са на устройство, което се събира в малка чанта или по-голям джоб, можеш да четеш, за да оползотвориш всяка свободна минута с най-точната книга.

  1. (Пре)открий удоволствието от четенето

Електронната книга е много по-различна от традиционната. Безспорен факт. И чувствата, които предизвиква физическото съприкосновение с тях, са различни.

За мен удоволствието от промяната на яркостта на дисплея на е-четеца не може да се сравни с удоволствието от прелистването на хартиените страници. И удоволствието от възможността да добавям бележки, да подчертавам части от текста, да търся думи в текста или в речник не е същото като миризмата на книга с твърди корици.

Удоволствията, които ни предлагат електронните книги са нови. Трябва да ги откриеш сам. А най-вълнуващото, когато става въпрос за книги, е, че всеки читател има своя собствена Америка за откриване.

 Вижте и 10-те причини да издаваш електронни книги.