fb
10, които...Специални

7 причини защо обичаме да четем любовни романи

6 мин.

Ако ни следите от известно време, вече знаете, че обожаваме любовните романи! За нас те са чиста доза удоволствие, сплотяващо обвързаните с него читатели и писатели така, както малко други заглавия успяват. Докато обсъждахме с какво да почетем книжната романтика на поредния Свети Валентин, осъзнахме, че никога не сме споделяли с вас най-основното – защо всъщност я обичаме толкова много.

И така, представяме ви нашите седем причини да кажем „да“ на този жанр. Предупреждаваме, че добре си пасват с вино и шоколад :)

 

1. Плочките

Хайде веднага да отметнем това, което тайно си мислите, за да можем да продължим четенето – и респективно изреждането – на спокойствие. Да, една от задължителните съставки на добрия любовен роман са привлекателните герои, особено мъжете. И този факт, приел формата на три реда фаянс, категорично ни харесва. Това не значи, че не оценяваме вътрешната красота, доброто сърце и смелостта, които обикновено вървят с неземната (а и, нека бъдем честни, нереалистична) външност на мъжките образи. Напротив, прекалено агресивните и деспотични персонажи често ни пречат да се насладим на романтиката (теб гледаме, „Петдесет нюанса сиво“). 

Нека го кажем така: една от основните причини да обожаваме любовните романи е, че ни позволяват да оплакнем както очите, така и сърцето.

 

2. Красотата и удоволствията

В този ред на мисли, никога не подминаваме с лека ръка и другия вид красота в жанра – пленителната атмосфера. Огромна част от любовните романи се развиват в най-мечтаните световни дестинации – Париж, Венеция, Прованс, Тоскана… Страниците им ухаят на вино, шоколад, парфюми и други удоволствия, а героите имат късмета да опитват най-хубавите неща от живота – богаташки лукс, отбрана храна, екзотични пътешествия и, разбира се, разтапяща романтика, – за които много от нас могат само да мечтаят. И точно в това е магията на жанра – позволява ни да изпитаме какви ли не удоволствия чрез разказваческото майсторство на авторите и ни окуражава да мечтаем за един свят отвъд еднообразното ежедневие.

 

3. Вече знаем какво ще заварим сред страниците

Често ще чуете за книгите на Нора Робъртс, че четенето им е като да пиеш чаша кафе със стара приятелка. Това всъщност важи с пълна сила за всички любовни романи. Да, те неизменно следват една и съща формула, да, пълни са с (приятни) клишета, да, щастливият край е гарантиран, и да, рядко ще ни изненадат с невиждани обрати и развръзки. Но… нима това е толкова лошо?

Посягате ли към любимия си шоколад с очакването да откриете нов вкус? Не – залагате на сигурното удоволствие. Абсолютната предвидимост и познатото усещане на жанровата литература ни вдъхва уют и щастие, които не бихме заменили за нищо на света. Още преди да сме разгърнали страниците на любовните романи сме сигурни, че няма да ни разочароват – за колко други изживявания (а и хора) можем да твърдим същото?

 

4. Насладата от безопасната драма

Да бъдем честни със себе си – фантазията за рицаря на бял кон изглежда доста примамлива и романтична, но наистина ли искаме да попаднем в ситуация, от която се налага да бъдем спасявани (било то и от рицар)? Защото в реалния живот подобен тип обстоятелства, включващи обсебен психопат воайор или какъвто и да било вид смъртна опасност, често вървят ръка за ръка с паника, страх и психологически травми.

Ако желаем да се пуснем с влакчето на екстремните емоции, без задължително да ги изпитваме на гърба си, любовните романи ще ни доставят нужната доза адреналин. Героите се преборват заедно със заплахата и споделят страстна, триумфираща целувка, а ние затваряме удовлетворени книгата и отпиваме от виното си на дивана пред камината, в пълна безопасност, но заситени с романтика.

Дори и да не сме почитателки на любовните романи с елементи на трилър, всеки сюжет в жанра перфектно ще задоволи глада ни за мелодрама. Май всички осъзнаваме, че докато на хартия е вълнуваща и сърцераздирателна, в действителност е доста затормозяваща и напълно излишна.

 

5. Когато сме имали кофти ден/седмица/месец, не искаме да четем тежки истории

Има дни и седмици, през които просто не ни върви. Когато сме затънали в собствените си проблеми, едва ли сме в настроение да четем за чуждите. Понякога всеки иска да се откъсне от реалността, като се потопи в друг свят, в който двама души минават през невероятни преживявания, докато се влюбват. Тези истории неизменно освобождават душите ни от негативните емоции, натрупани през лошия период, а умовете ни – от умората, стреса и безнадеждността. В този ред на мисли, любовният роман може да се окаже най-добрата терапия и медитация.

 

6. Доброто винаги побеждава

Истината е, че животът е несправедлив и съдбата невинаги е благосклонна към хората. Понякога просто искаме да прочетем как всичко ще се нареди. Онези, които са постъпили погрешно, си получават заслуженото и накрая се възцарява любов и справедливост. Да, знаем, че в живота не се случва така, но е хубаво понякога просто да си го представим, дори и за няколко часа.

 

7. Връщат ни вярата, че там някъде ни чака перфектният мъж

Всеки е бил в позицията на отхвърлената страна. Нека не се лъжем – в тези моменти изведнъж губим вярата си, че някога отново ще обичаме и ще бъдем обичани. Неизбежно е да натрупаме горчивина. Но е факт, че наред с лошото, има и добро. Ето защо, вместо да носим тъгата и разочарованието в себе си, е по-добре да се потопим в красива любовна история, в която двама души са готови на всичко, за да бъдат заедно. Гарантирано подобрява настроението ни. По-добре е от това да мятаме дартс върху лика на бившия и да подхождаме с недоверие към всеки следващ, който прояви интерес към нас.

В крайна сметка, там някъде ни чака правилният човек.