fb
10, които...Специални

7 вдъхновяващи учители от книгите

9 мин.
вдъхновяващи учители от книгите
Advertorial

Американският поет Робърт Фрост споделя в известен свой цитат, че има два вида учители – такива, които те заливат с толкова много информация, че оставаш скован, и такива, които само с един малък подтик ти вдъхват сила, с която можеш да скочиш чак до небето. В книгите, както и в живота, се срещат и двата вида учители. 

В тази публикация се съсредоточаваме именно върху положителните примери – онези учители от книгите, които толкова много ни въздействат, че искаме да ги познаваме в живия живот, да ни преподават в училище или поне да ни подкрепят и вдъхновяват, както го правят с героите на едни от любимите ни книги. 

А тази публикация е и напомняне, че и вие може да станете вдъхновяващ учител и да подкрепите успеха на много ученици в страната, като кандидатствате за програма “Нов път в преподаването” на фондация “Заедно в час” до 25 ноември. Необходимо е да имате завършена бакалавърска степен до 1 септември 2021, да сте мотивирани да работите като учител и да припознавате себе си в някой от следните герои:

„Матилда” от Роалд Дал

1. Мис Дженифър Хъни от “Матилда” на Роалд Дал

Мис Хъни е класната на Матилда в началното училище. Тя е добросърдечна, мила и отдадена на работата си да подкрепя учениците в първите им стъпки в училище. Освен библиотекарката г-жа Фелпс тя е първият възрастен, който истински оценява потенциала на Матилда и иска да подкрепи развитието й. Мис Хъни е доказателство, че един учител и неговите усилия имат огромно значение за едно дете, особено когато то не намира подкрепа в семейството или средата си. Мис Хъни е устремена да докаже, че Матилда е много повече както злобната директорка мис Трънчбъл, така и на родителите на момичето. Трудностите и негативните реакции не я отчайват, а краят на романа показва, че не само добрите учители са невероятна награда за своите ученици, но и обратното – учениците винаги правят живота на добрите учители още по-хубав и смислен. 

Чудо - Ар Джей Паласио

2. Господин Браун от “Чудо” на Ар Джей Паласио

Оги е роден с лицева аномалия и не ходи на училище както останалите деца… но идва време и за това. В пети клас Оги е най-необикновеното дете и това първоначално истински го притеснява. И тук идва мястото на обаятелния г-н Браун – млад, мотивиран и истински загрижен за своите ученици, той създава такава атмосфера в класа, че Оги да се чувства истински приет, да намира нови приятели и да учи спокойно. Г-н Браун е напуснал високоплатена работа заради желанието да бъде истински добър учител – такъв, който създава среда за своите ученици, в която да се чувстват подкрепени и уверени да покажат най-доброто от себе си. Той говори открито с учениците, търси подкрепа и от родителите и общността и резултатите са налице. 

Под игото - Иван Вазов

3. Рада Госпожина  от “Под игото” на Иван Вазов

В българската литература също не липсват силни образи на учители. Може би най-яркият, който всички си спомняме от училище, е на Рада Госпожина. Тя е един от ключовите женски образи в първия български роман “Под игото”. Нейният образ е прототип на идеалния образ за жена и в същото време учител от българското възраждане. Рада е описана като скромно момиче, което не желае да е център на внимание, но осъзнато се изправя пред цялата Бяла черква, за да представи какво са научили нейните ученички през годината. За нея е важно момичетата да са спокойни и да се представят добре на изпита и знае, че нейното спокойствие и увереност имат ключова роля за това. В съвремието образът на Рада ни подсказва, че добрите учители личат през резултатите на учениците си и може би, че във всеки един добър учител се крие един добър гражданин, който учи и през своето поведение и принципи в живота.

4. Господин Пербони от “Сърце” на Едмондо де Амичис

Романът “Сърце” е издаден е за първи път на 17 октомври 1886 година, първия учебен ден в Италия, а посланията вътре сякаш са непреходни и надскачат граници. Така и образът на добрия учител, загрижен за своите ученици и разкриващ пред тях не само света на знанието, но и на моралните избори е също толкова актуален. Но сякаш в романа има едно много силно послание, което е важно да отчетем и днес. Добрият учител знае, че училището е света на неговите ученици. Прототип на големия свят и въпросите, които касаят големия свят, са въпросите, които касаят и училището. Да помогне на учениците да пораснат означава за добрия учител да ги овласти – да им задава въпросите, да ги провокира да търсят отговорите, да бъдат център на класната стая, а не просто попивателна хартия. 

Анн от фермата Грийн Гейбълс

5. Госпожица Мюриъл Стейси от “Анн от фермата Грийн Гейбълс” на Луси Монтгомъри

Госпожица Мюриъл Стейси е първата жена-учителка в Авонлий, което е достатъчно скандално за местните, за да го тълкуват като “опасно нововъведение”. Още с първото представяне на учителката в романа, тя носи полъха на новото и модерното и не е случайно, че оказва толкова силно влияние на Анн, нейното формиране като личност и жена. Госпожица Стейси освен това е пълна с иновативни практики, които дори и днес звучат екзотично за много училища. Една от тях е например „ден на открито“, когато извежда всички в гората и учат за папрати, цветя и птички – нагледен пример за учене чрез преживяване. Госпожица Стейси също обяснява добре, организира благотворителни рецитали с учениците, дава им провокиращи съчинения и дори ги насърчава да пишат собствени разкази. Обръща внимание също на изграждането на характера и дава възможност на учениците да учат през грешките си.

6. Дъмбълдор и отборна номинация за част от учителите в Хогуортс от поредицата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг

Сигурни сме, че някои от вас са отворили тази класация само за да стигнат до този ред. И да, в Хогуортс намират място както много добри учители, така и някои не съвсем добри примери за преподаватели. Тук открояваме част от тях. На първо място Дъмбълдор, който освен в ролята на добър учител влиза и в ролята на изключително добър училищен директор – мъдър, справедлив, готов да защитава до последно интересите на своите ученици, училището и идеите, които стоят зад неговото създаване. И тук ще откроим още едно качество на добрите учители – силата да признават своите грешки или с точен цитат:

“…и аз като всички останали допускам грешки. И ще прощаваш, но тъй като съм по-умен от повечето хора, и грешките ми обикновено са по-сериозни.” 

Още вдъхновяващи цитати от Дъмбълдор вижте тук

В тази отборна номинация няма как да пропуснем професор Снейп – защото понякога най-строгите учители са тези, които ни учат на най-важните неща (Защита срещу черните изкуства си е сериозна работа) и отново през примера и поведението си ни правят по-силни личности, морални и отговорни за решенията си. 

Сред добрите примери в романите е и образът на проф. Минерва Макгонъгол, която много добре знае как да въвежда ред в часовете си без да повишава глас. Т.е. владее много добре и принципите на управлението на класната стая и въпреки строгия си външен вид е силно загрижена за учениците, което печели и тяхното доверие и уважение. Все черти, които е важно да притежава добрият учител и днес.

kestner-hvarchashtata-staq

7. Йохан Бьок (Юстус) от “Хвърчащата класна стая” на Ерих Кестнер

„Трябва да се научите твърдо да преглъщате ударите, както се изразяват боксьорите. Трябва да се научите да ги преглъщате и да ги смилате. Инак още при първата плесница, която ви залепи животът, ще бъдете „гроги“. Защото боксьорските ръкавици на живота са дяволски големи, момчета. Ако изядеш една такава плесница, без да си подготвен за нея, достатъчно е след това само някоя от малките стайни мушици да кихне, за да се проснеш с цялата си дължина.”

В своето ревю за сайта “Детски книги” Вал Стоева споделя, че “Хвърчащата класна стая” от Ерих Кестнер е роман за деца, но тя е много повече роман за възрастни – роман за това какви трябва да бъдат те, за да създават достойни, смели и разумни хора. И тук ролята на учителя е ключова. Йохан Бьок или Юстус, както го наричат учениците му, е възпитател в Кирхбергския пансион. Той е строг, справедлив, прозорлив и разбиращ, истински загрижен за своите ученици. Най-важното за Бьок обаче е не само спазването на формалните правила в пансиона, а това да предаде на своите възпитаници уроците за добрината, силата, израстването и достойнството. Тази загриженост, откритост и човешка добрина печелят доверието на учениците и правят Юстус истински обичан и уважаван от тях.

Този списък приключва тук, но примери има още. Кои са най-вдъхновяващите учители, които вие сте срещали в книгите. Споделете ни в коментар под публикацията?