fb
Книги и киноСпециални

8 еротични книги, които вдъхновиха киното

5 мин.
petdest nyuansa film

Дни на любовта и еротикатаКиното винаги се е вслушвало в литературата. Интересната и добре приета от читателите история доста често се превръща в игрален филм. Примерите са безброй. Понякога опитът е сполучлив, друг път не, но винаги е вълнуващо да видиш любима книга на големия екран в интерпретация, която е различна от твоята собствена. Вижте нашата селекция от осем еротични филма, вдъхновени от литературата:

  1. “Емануела” от Еманюел Арсан

Еманюел Арсан смело навлиза в света на еротиката. Тя не се колебае при описанието на страстни сцени, провокира въображението и скандализира. Първото издание на “Емануела” от 1959 г. излиза нелегално и анонимно, а тиражът е ограничен. Петнайсетина години по-късно се появява филмът на Жуст Жакен, в който изгрява звездата на Силвия Кристел, а романът се превръща в сензация и легенда.

https://www.youtube.com/watch?v=g3hSsK61NsE

  1. “Горчива луна” от Паскал Брюкнер

“Горчива луна” е книга за тъмните страни на любовта и секса, за провала на една връзка и за това какво остава след краха на илюзиите и чувствата. “Тази книга има смелостта да достигне до ръба на ситуациите и чувствата. Тя е нещо повече от история за любов, става дума за анатомия на страстта.”, казва Роман Полански, който екранизира романа на Брюкнер през 1992 г.

  1. “Делтата на Венера” от Анаис Нин

Анаис Нин пише „Делтата на Венера” по поръчка на анонимен колекционер, който й плаща по долар на страница. През всички разкази преминава чувствена еротична нишка, която ги обединява и която разрушава много табута. Нин дава глас на женската сексуалност; изучава и описва жената в истинската й същност. Филмът “Делтата на Венера” излиза по кината през 1995 г., а негов режисьор е Залман Кинг.

https://www.youtube.com/watch?v=n1haG6CTEgo

  1. “Любовникът” от Маргьорит Дюрас

Романът, който през 1984 г. печели престижната награда “Гонкур”, е забележителна история за любовта на млада французойка и китайски аристократ. Действието се развива в Индокитай през 1929 година и проследява еротичния заряд на забранената любов. Романът е издържан изцяло в уникалния и силно въздействащ стил на Дюрас. Около филмовата адаптация на Жан-Жак Ано се разразява истински скандал. Писателката не е съгласна с интерпретацията на Ано и не премълчава мнението си. В резултат на спора Маргьорит Дюрас създава нов роман – “Любовникът от Северен Китай”, който е вариация на “Любовникът”.

  1. “Историята на О” от Полин Реаж

“Историята на О” е разказ за млада жена без задръжки, която по собствена воля се превръща в сексуална робиня. Многобройните еротични сцени са предадени със сдържан тон и с естетика, която препраща по-скоро към сексуалния фантазии, отколкото към реалната случка. Отвъд еротиката стои идеята за любовта като пълно подчинение и за “щастието да бъдеш роб”.

Френско-немската екранизация на романа е на режисьора Жюст Жаклин и излиза през 1975 г.

  1. “50 нюанса сиво” от Е. Л. Джеймс

Преди няколко години “50 нюанса сиво”, който всъщност е фенфикшън по нашумелия “Здрач”, предизвика истински фурор и възроди интереса към еротичните четива. Романът за връзката на младия милиардер с по-особени сексуални предпочитания и наивната неопитна Ана, накара хиляди жени да тръпнат в очакване, да фантазират и да искат още. Съвсем естествено, книгата, ще има холивудска версия, която излиза този 14-ти февруари. Така че… Момичета, готови ли сте за Крисчън?

  1. “Любовникът на лейди Чатърли” от Д. Х. Лорънс

Сексуалната незадоволеност на лейди Чатърли я въвлича в авантюра с мрачния и мъжествен пазач Оливър Мелърс. Романът изследва невъзможността за постигане на щастие при разделяне на духовните от плътските потребности. С темата си и със смелия (за времето си) начин на представяне на сексуалните сцени “Любовникът на лейди Чатърли” предизвиква редица скандали. Последната екранизация на романа е на Паскал Феран от 2006 г.

https://www.youtube.com/watch?v=tv6jiU6XWWY

  1. “Опасни връзки” от Шодерло дьо Лакло

В епистоларния роман „Опасни връзки” ще откриете секс игри, измяна, страст, интриги и любов. Двама порочни аристократи се разпореждат безогледно със съдбите на хората около тях. Но двамата заговорници не подозират, че те самите ще попаднат в собствения си капан… Романът „Опасни връзки” е един от шедьоврите на френската литература, който превръща пуританското възмущение в нестихващ читателски интерес.
Филмиран е от режисьори като Роже Вадим и Милош Форман. Екранизация на Стивън Фриърс от 1988 г. с участието на Джон Малкович, Глен Клоуз и Мишел Пфайфър печели три награди „Оскар”.

През 1999 Роджър Къмбъл снима “съвременна версия”, в която действието се развива в наши дни. В ролите са Рийз Уидърспуун, Райън Филип и Сара Мишел Гелър. След края на снимките Уидърспуун и Филип се женят и остават заедно до 2007. Когато в едно интервю питат Райън Филип какъв сувенир си е запазил от снимачната площадка той отговаря: “Очилата. Момичето спечелих преди това.”

https://www.youtube.com/watch?v=mB_U-o8BNyI

[ + ]