fb
Книги и киноСпециални

8 големи разкрития от Джон Грийн за предстоящия сериал по „Къде си, Аляска?“

5 мин.

Kade si, Alyaska? John GreenДебютният роман на Джон Грийн „Къде си, Аляска“ (изд. „Егмонт“) ще бъде екранизиран след повече от десет години опити за осъществяване на този проект, научаваме от Entertainment Weekly. Книгата е вдъхновена от личните преживявания на автора от гимназиалния му период, а Paramount Pictures закупиха правата за филмирането още през 2005 г. По ред причини обаче продукцията не беше реализирана и с нея се заема Hulu. Осемте епизоса на сериала ще бъдат дело на Джош Шуорц и Стефани Савидж. Двойката ни е позната от друга успешна продукция на Hulu – Runaways.

Джон Грийн разкри немалко детайли около предстоящата адаптация в социалната мрежа Reddit. Акцентите ви представяме по-долу:

1. Адаптацията се подготвя в продължение на 13 години

Продадох правата на Paramount скоро след публикуването на книгата. От студиото ме включиха сериозно във всички разговори около проекта. Tрябваше ли да се опитваме да съживим продукцията, която беше осуетявана толкова пъти? Или беше по-добре да търсим друг начин да разкажем визуално истории, които да отразят по-обширна и пълна картина? Макар да бях само от едната страна на барикадата, имах усещането, че гласът ми се чува. Тогава реших, че минисериалът би ни предоставил пълна свобода – как да изобразим дадена сцена, колко време да отделим за различните сюжетни линии и т.н.


Толкова съм развълнуван да обявя, че брилятната Сара Поли ще бъде сценарист и режисьор на адаптацията по „Къде си, Аляска?“.

2. Чел е сценария на пилотния епизод и е оптимист

Истината е, че съм развълнуван и мисля, че ще се получи много добре. Джош и Стефани познават телевизията изоснови и съм влюбен в сериала им Runaways. От прочита на сценария на пилотния епизод и схемата за следващите, която ми показаха, виждам, че ще разкажат историята от книгата, но същевременно ще предоставят на зрителя възможността да научи повече за живота в Кълвър Крийк, както и да опознае Аляска през собствената й гледна точка, не само от погрешния ъгъл, от който я вижда Пъдж. Прекарах дълги 13 години, през които се чудех как е най-добре да бъде адаптирана Аляска, но Джош прояви интерес към книгата още преди някой друг да я е прочел. Със Стефани работиха толкова здраво, за да стигнат до този момент, че вълнението ми е голямо.

3. Ще има сериозен принос към адаптацията, но главно зад кулисите

Вероятно няма да се намесвам твърде много, предвид отговорностите ми към семейството и градината ми и месечното задължение да пиша ревюта от по 1000 думи за подкаста ми. Бих желал да подкрепям екипа по всякакъв възможен начин и съм сигурен, че ще посещавам снимачната площадка. Хората, земесени в проекта, са толкова дружелюбни и предразполагащи. Със сигурност ще продължа да участвам във всеки разговор относно предстоящата продукция, на който ме поканят, но не искам да им се пречкам, нито пък те – да обсебят живота ми.

4. Не е убеден, че ще снимат втори сезон, но има някои идеи

Не съм в особен възторг от идеята да се включа в продукцията на втори сезон. Освен това не мисля, че този вариантът е на дневен ред. Но човек не бива да казва „никога“. Никога не се знае. Може би втори сезон ще разкаже историята на Пъдж, който се включва в английски футболен отбор, наречен AFC Wimbledon, напът е да се издигне в лигата и след девет години ще отбележи най-знаменателното завръщане на върха в историята на спорта.

5. Има една конкретна сцена, която особено държи да види пресъздадена на малкия екран

Може и да греша, но към края на книгата има една сцена, в която новият съквартирант на Майлс излиза на дълга, студена разходка и когато се връща, Пъдж лежи на едното легло, Колонел – на другото и двамата си говорят… Това е един от образите, които видях много ясно в ума си, докато пишех. Според мен ще стои готино на екрана.

Hartieni gradove John Green6. Изпитва смесени чувства към книгата от първото й издание насам

През първите няколко години след издаването на романа се чувствах некомфортно и се опитах да засегна част от причините в „Хартиени градове“. Мисля, че читателите реагираха на нейната оголеност, липсата на заблуди и измислици. Не съм напълно сигурен защо книгата стана толкова близка на някои читатели, но съм благодарен. През 2005 г. целях Аляска да бъде издадена на хартия. Никога не съм си представял, че 13 години по-късно все още ще намира широка читателска аудитория. Ето защо предполагам, че се чувствам озадачен, благодарен и леко смутен от този факт.

7. Сериалът ще се цели в съвременната янг адълт аудитория

Що се отнася до възрастовия диапазон, мисля, че продуцентите искат да се насочат към съвременните тинейджъри. Също така знаят, че книгата се чете вече 13 години, така че нейните първи читатели в момента са на различна възраст.

8. Не, няма никаква представа кои са актьорите

Знам, че ще ви е трудно да ми повярвате, но наистина нямам абсолютно никаква идея кой ще играе в сериала и вероятно ще знам броени мигове преди информацията да стигне и до вас.

 

Снимка на публикацията: Марина Уотърс