fb
10, които...Специални

8 идеи какво да правим, когато имаме твърде много книги

3 мин.

Казват, че “Стая без книги е като тяло без душа”, но какво да правим, когато  лавиците са вече пълни и има непрестанна опасност  любимите ни  четива да ни цапардосат по главата, докато случайно минаваме? Издателство Penguin събира най-добрите практики на читателите. Вижте кои са те:

Книжни войници в две редици

Сега е моментът да спрете да четете и да се замислите дали наистина използвате пълния потенциал на библиотеката си. Ако все още не сте подредили книгите си на два реда един зад друг, то това е една страхотна първа стъпка към реда. 

Преобразете гардероба си

Ако книгите ви са повече от дрехите, то нищо не ви спира да хакнете системата. Превърнете рафтовете за тениски в такива за книги. И все пак, нека бъдем честни – постоянно сме в пандемична обстановка, на кого изобщо му трябват официални тоалети?

https://twitter.com/TomeRa1der/status/1425820671674773510

Декоративни кутии и кошници

Засичали сте ги в повечето големи магазини и със сигурност имате поне една роднина от женски пол, която е луда по тях (дори и да нямате, кажете си спокойно, аз ще ви заема някоя от моите, и без това са доста). Тези кутии са перфектният начин да подредите огромните купчини с романи. Препълнени, те биха ви подсетили, че имате доста какво да четете преди да се впуснете за нови литературни попадения.

Количка за книги

Най-добрият начин да зарадвате книголюбеца в себе си е като си вземете количка, посветена само на любимите четива. Тази инвестиция ще ви помогне да се справите не само с липсата на място на вече пръскащите се по шевовете етажерки, но и ще ви позволи да разхождате четивата си навсякъде с вас!

https://twitter.com/BouncyKelly/status/1425909219736399872

Под леглото

Ако сте бил от онези деца, които четат с фенерче в леглото (здрасти, мамо, време е за самопризнания), то определено нашумялата в Pinterest идея за подреждане би ви била точно по вкуса. Създайте своя приказен кът за четене точно под собственото си легло. Не забравяйте да добавите малко лампички за още по-невероятна атмосфера!

Первазите на прозореца

Все още ли вярвате, че само готварските книги имат място в кухнята? Помислете отново. Аз живея на принципа, че за сваряването на рохко яйце чета една глава от автобиографията на Мишел Обама, а за твърдо сварено – две. Досега не се е появил никой да се оплаче от варените ми яйца! Само не се увличайте в сюжета, че никой не обича да консумира загорели манджи. 

Леглото на домашния ви любимец

Не мога да гарантирам, че няма да има нагризани страници или надрани корици. Поемате този риск изцяло на своя отговорност! От друга страна обаче, ако имате налично котешко или кучешко легло, винаги можете да оставите няколко томчета там. А и нека бъдем честни – домашните ви любимци отдавна са се нанесли на вашата спалня и нямат интерес към старото си място за сън! 

https://twitter.com/ArtyDublinGal/status/1425863618889981956

Свободна библиотека за щастливи хора

Последно, но не и по важност, тук предлагаме една опция, която определено би създала у вас положителни емоции. Един страхотен начин да намерите дом за вече прочетените си книги, е като ги направите лесно достъпни за хората около вас. Споделете радостта от четенето!

https://twitter.com/mxmattwills/status/1425836528152969216
[ + ]