fb
10, които...Специални

8 книги, които да прочетете преди адаптациите им за Netflix

6 мин.
Дакота Джонсън в ролята на Ан от "Въздействие" в предстоящата екранизация по романа на Джейн Остин/Netflix

През последните години стрийминг платформата Netflix печели правата за множество най-продавани книги, за да ги адаптира във филми и сериали. През 2022-а се планира появата на поредния дълъг списък с екранизации на големи книжни хитове и вечни класически романи, разкрива Cinema blend. Затова разгледайте тази селекция и прочетете книгите сега, преди да станат следващите популярни заглавия на Netflix.

„Сивия“ – Марк Грейни (изд. „Бард“)

Netflix

За книгата: Този забързан трилър е за убиец на свободна практика и бивш агент на ЦРУ на име Корт Джентри, известен още като Сивия. Това е първата от последвалата поредица от още 11 книги. В дебютния роман на Марк Грейни мисията на Джентри е да спаси своя помощник от бившия офицер от ЦРУ Лойд Хансен. 

Плановете за адаптация на Netflix: В The Gray Man играе Райън Гослинг, който влиза в ролята на Джентри, и Крис Евънс като злодея Лойд Хансен. В актьорския състав влизат още Ана де Армас и Реге-Жан Пейдж. Филмът е режисиран от братя Русо и е насрочен за пускане на 15 юли 2022 г. 

„Въздействие“ – Джейн Остин (изд. „Хермес“)

Netflix

За книгата: Последният роман на Джейн Остин е за 27-годишна англичанка на име Ан Елиът. Тя е красивата и изтънчена дъ­щеря на суетен и разточителен баронет, която е проявила лошия вкус да се влюби в беден моряк, чиято единствена силна страна са личните му качества. Това не може да се допус­не! Осем години по-късно Ан все още тъгува по изгубената любов. И изведнъж се появява той – преуспял и свободен, готов да се об­върже с всяка жена, освен с онази, която го е отблъснала. Но лесно ли се забравя истин­ската любов? Когато си срещнал жената на мечтите си, можеш ли да отдадеш сърцето си на друга? 

Плановете за адаптация на Netflix: Дакота Джонсън, Хенри Голдинг и Космо Джарвис са сред главните актьори във филмовата адаптация на Кари Кракнел на „Въздействие“ по сценарий на Рон Бас и Алис Виктория Уинслоу. Излиза на екран на 15 юли 2022 г. 

„Най-щастливото момиче на света“ – Джесика Нол  (изд. „Хермес“)

Netflix

За книгата: Този бестселър се фокусира върху 28-годишната Ани, редактор в женско списание, която има любящ годеник и семейство. Но в хода на романа тъмното ѝ минало започва да я настига. 

Плановете за адаптация на Netflix: Авторът на „Най-щастливото момиче на света“ написа сценария за филмовата адаптация на Netflix, в която ще играе Мила Кунис като Ани. Във филма, който ще бъде пуснат някъде през 2022 г., участват също Кони Бритън и Фин Уитрок и е ръководен от режисьора на „Разказът на прислужницата“ Майк Баркър. 

„Училището за Добро и Зло“ – Соман Чейнани (изд. Сиела)

Netflix

За книгата: Фентъзи поредицата е за две училища, едно за „добро“ и едно за „зло“, които са посещавали минали герои от приказки. Двете ученички Софи и Агата се озовават там, за да разберат къде отиват изчезналите деца.

Плановете за адаптация на Netflix: Режисьорът Пол Фийг адаптира книгата във филм със звезден актьорски състав, включително Мишел Йео, Чарлийз Терон, Кери Вашингтон, Бен Кингсли, Рейчъл Блум и много други. Очаква се филмът да излезе през 2022 г. 

„На Западния фронт нищо ново“ – Ерих Мария Ремарк (изд. „Сиела“)

Netflix

За книгата: Германският писател е събрал в тези книги болката на група войници, някои от които стават жертви на чудовищната машина за смърт, а други – на духовната парализа на следвоенния свят, който отказва да ги приеме и който те не могат да разберат, защото, откакто са били почти деца, единственото, което са познавали, е било кръвта, окопите и смъртта.

Плановете за адаптация на Netflix: Германският режисьор Едуард Бергер адаптира романа за една от най-големите бюджетни продукции, излизащи от Германия (това също ще бъде филм на немски език). Очаква се през 2022 г. Бергер каза пред Variety, че е развълнуван да разкаже за първи път „антивоенната“ история от гледна точка на страната си. 

„Любовникът на лейди Чатърли“ – Дейвид Лорънс (изд. „Труд & 24 часа“)

За книгата: Романът на Дейвид Лорънс „Любовникът на лейди Чатърли“ е отпечатан през 1928 г. В книгата се разказва за богата омъжена жена – Констънс Чатърли. Тя е красива и страстна, но е дълбоко нещастна в брака си със сър Клифърд Чатърли – инавалид от Първата световна война. Впоследствие Констънс се влюбва в Мелорс – пазач на дивеча в имението на мъжа ѝ. Любовта им е красива, двамата са окрилени и спасени от хаоса на външния свят. В началото е само физическо привличане, но постепенно се сближават духовно и се реализират като пълноценни личности.

Плановете за адаптация на Netflix: Ема Корин ще играе лейди Чатърли, а Джак О’Конъл ще играе нейния любовник във филм на Netflix/Sony. Сценарият е написан от Дейвид Маги от „Животът на Пи“, снимките започнаха в края на 2021 г. и се очаква за 2022 г. 

„Телефонът на господин Хариган“ (от сборника „Ако има кръв“) – Стивън Кинг (изд. „Бард“)

За книгата: „Телефонът на господин Хариган” е един от четирите разказа от колекцията на Стивън Кинг в сборника „Ако има кръв“. Първата кратка история в колекцията е за тийнейджър на име Крейг, който се сприятелява с по-възрастния, уединен милиардер г-н Хариган. Но когато умира, Крейг открива, че е в състояние да общува с него отвъд гроба. 

Плановете за адаптация на Netflix: Историята на Кинг се адаптира във филм на Netflix с участието на Доналд Съдърланд като г-н Хариган и Джейдън Мартел като Крейг. Очаква се филмът да излезе през 2022 г. 

„Бял шум“ – Дон ДеЛило (изд. „Алтера“)

За книгата: „Бял шум“ е трагикомичен роман за консуматорския свят, медиите, интелектуалната ексцентрика, дезинтеграцията и реинтеграцията на семействата, както и за съвременния страх от смъртта. Всичко това – пречупено през една година от живота на Джак Гладни, професор по хитлеристика в един идиличен колеж в малко провинциално градче, край което е изпуснато опасно химическо вещество.

Плановете за адаптация на Netflix: „Бял шум“ се адаптира във филм от Ноа Баумбах, а в главната роля ще влезе Адам Драйвър. Грета Гъруиг ще играе съпругата на Джак, а Джоди Търнър-Смит, Дон Чийдъл са сред актьорския състав. Филмът се очаква до края на 2022 г.