fb
10, които...Специални

8 вечни книги, препоръчани от Дж. К. Роулинг

3 мин.

Всички обичаме книгите за Хари Потър на Дж. К. Роулинг, а голяма част от нас са и почитатели на поредицата за Корморан Страйк (написани отново от нея, но този път под псевдонима Робърт Галбрейт). Оказва се, че авторката е отговорна за написването на важна част от любимите ни произведения, но знаем ли кои са нейните любими книги?

През годините в различни интервюта, представяния, съобщения до медиите Дж. К. Роулинг често говори за собствената си любов към литературата и отговаря на различни въпроси, препоръчва книги, които обича, и обменя впечатления и съвети. Любимите ни ForReadingAddicts са събрали на едно място 8 от любимите й книги и причините, поради които Роулинг ги намира за такива. Да ги видим:

1. „Ема“ – Джейн Остин

Всеки по-голям фен на Роулинг знае, че Джейн Остин е неиният най-любим автор. Роулинг споделя, че „Ема“ е любимото й Остиново произведение, споменавайки по време на интервю в Amazon, че е чела романа толкова много пъти, че е загубила бройката им.

2. “The Woman Who Walked Into Doors” – Роди Дойл

Роулинг определя Роди Дойл като „любимия си жив писател“. Измежду многото му романи, тя посочва “The Woman Who Walked Into Doors” като една от най-важните книги в живота си. Тя споделя пред O, The Oprah Magazine:

Едва ли някога сте се сблъсквали с толкова убедителен, напълно завършен и реалистичен женски характер, създаден от писател от мъжки пол.

3. “The Diaries of Auberon Waugh” – Оберън Уо 

Оберън Уо, син на Евелин, поддържа дневника си между 1972 и 1985 година. В него осмива тогавашните съвременни тенденции. Роулинг казва, че държи по едно копие в къщата си и посяга към него винаги когато има нужда да се посмее и развесели.

4. “Черният красавец” – Ана Сюел

Когато е попитана кои са любимите й детски книги, Роулинг споделя, че е обичала „всичко, в което се говори за коне“, и специално споменава “Черният красавец” като един от фаворитите си.

5. “The Little White Horse” – Елизабет Гуд

Писателката казва пред The Scotsman, че “The Little White Horse” е книгата, която може би най-много е повлияла на писането й. Вдъхновението си Роулинг пренася най-много върху начина, по който пресъздава празненствата в магичния Хогуортс.

Единственият писател, чието влияние осъзнавах, беше Гуд. Тя винаги описваше какво точно ядат децата и на мен наистина ми харесваше да знам какво има в сандвичите им.

6. “Hons and Rebels” – Джесика Митфорд

Роулинг е такъв фен на Митфорд, че кръщава дъщеря си на нея. Обича това, че Митфорд винаги е останала вярна на себе си, и споделя, че е прочела всичко, което тя е написала.

7. „Малки жени“ – Луиза Мей Олкът

Любимата й литературна героиня е Джо Марч и казва, че дори й е трудно да говори за измислената героиня – „за малкото момиче на име Джо с буен нрав и огромна амбиция да бъде писател“.

8. „Лолита“ – Владимир Набоков

Тези, които предварително са се убедили в гениалността на Набоков, ще кимат с разбиране на думите на Роулинг:

Няма достатъчно време на света, за да обсъдим как един сюжет, който можеше да се сведе само до долнопробна порнография, в ръцете на Набоков се превърща в гениална и трагична любовна история. Мога единствено да изчерпя запаса си от суперлативи, за да се опитам да опиша качеството на написаното.

Винаги сме смятали, че познаваме някого много по-добре, след като ни е споделил любимите си книги! Надяваме се, че списъкът ви е харесал.