fb
НовиниПо света

Дж. К. Роулинг – живот след Хари Потър

4 мин.
Rouling

Джоан Роулинг е първият писател милиардер. Тя преодоля много препятствия в живота си и успя да превърне Хари Потър в мултимилионна империя, въпреки че ръкописът й е бил отхвърлян дванайсет пъти и е продаден едва за 1500 паунда.

След издаването на последната книга от поредицата за младия магьосник през 2007 г., Роулинг продължава да е изключително активна и продуктивна. За радост на многобройните й фенове, тя определено няма намерение да се оттегля.

Представяме ви обзора на професионалния живот и начинанията на Дж. К. Роулинг след излизането на „Хари Потър и Даровете на смъртта“, който The Telegraph направи:

2007: „Приказките на барда Бийдъл“Prikazkite
Джоан Роулинг пише и илюстрира саморъчно седем лимитирани копия на „Приказките на барда Бийдъл“ – книгата, която се споменава за първи път в „Хари Потър и Даровете на смъртта“. Първоначалната идея на писателката е книгата да бъде подарък за шестима души, които са й помогнали по време на седемнайсетте години работа по Хари Потър. Седмият екземпляр е продаден на търг в Сотби през 2007 г. за рекордните за ръкопис 1.95 милиона паунда, които са дарени на  Lumos –  благотворителната фондация на Роулинг за децата в институции.

Подтикната от огромното разочарование на феновете, Роулинг се съгласява книгата да бъде публикувана и разпространена в целия свят. Писателката има само едно условие: всички постъпления от „Приказките на барда Бийдъл“ да бъдат дарени на Lumos. Това е мъдър ход, защото само за първата седмица от пускането на книгата за благотворителност са отделени 4.2 милиона паунда.

2011: Pottermore
Четири години след края на поредицата за Хари Потър, Роулинг стартира интерактивния сайт Pottermore, който предлага на феновете възможност да „проучат по-задълбочено от всякога вълшебния свят на Хари Потър“. Потребителите на сайта могат да си изберат магическа пръчка, да правят магии, да варят отвари, да се дуелират с други фенове. И всичко това безплатно.

Роулинг периодична пуска на сайта нови истории за магическия свят на Хари.

През юли 2014 г. публикува история за вече 34-годишния магьосник и приятелите му по време на Световната купа по куидич, а преди Коледа тя изненада почитателите си с дванайсет нови разказа, публикувани в дванайсет дни. Изглежда, че писателката няма намерение да спира да радва феновете си.

2012: “Форбс” изключва Роулинг от списъка на милиардерите
През 2012 г. списание „Форбс“ отстранява Роулинг от списъка със световните милиардери, след като изчислява, че тя е дарила над 160 милиона долара от богатството си. Този факт не я притесни и тя продължава активната си благотворителна дейност. Освен организацията за помощ на децата в институциите Lumos и благотворителния фонд Volant, Роулинг подкрепя редица други организации като The Multiple Sclerosis Society Scotland, Comic Relief, Gingerbread и други.

2012: Първи роман за възрастнивакантен пост
Роулинг публикува първия си роман за възрастни на 27 септември 2012 г., след като е прекратила сътрудничеството си с досегашния си агент. „Вакантен пост“ разказва за мръсните тайни на жителите на привидно идилично градче и оголва недъзите на съвременното общество. Романът се превръща в бестселър с продадени над шест милиона екземпляра, въпреки че книгата получава смесени отзиви от литературната критика, а читателите са шокирани от резкия обрат в творчеството на писателката.

BBC снима минисериал по “Вакантен пост”, който ще бъде в три части и ще се излъчи през февруари.

2013: Излиза дебютният роман на Робърт Галбрейтзовът на кукувицата
Роулинг публикува криминалния роман „Зовът на кукувицата“ под псевдонима Робърт Галбрейт през април 2013 г.

Книгата е добре приета от критиката, а 1500 копия са продадени в първите три месеца. Когато Роулинг признава в Twitter, че е автор на романа, той скача от 5076-во до 1-во място в Amazon, а повишеното търсене принуждава издателя да отпечата допълнително 300 000 копия.

„Зовът на кукувицата“ също ще бъде филмиран от BBC по-късно тазикопринената буба година.

След успеха на първия си криминален роман, Роулинг публикува и втори – „Копринената буба„, през юли 2014 г. Тя потвърди, че третият роман за Корморан Страйк е в процес на подготовка.

2015: Very Good Lives
През април тази година Джоан Роулинг ще издаде една малко по-различна книга. Нейната реч към дипломиращите се студенти на Харвардския университет от 2008 г. ще бъде илюстрована и публикувана под заглавието „Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and The Importance of Imagination“.

В изключителната си реч, която можете да видите по-долу, Роулинг се позова на собствения си опит, за да даде съвет на всеки, изправен пред повратен момент в живота си.