fb
Не пропускайтеПанаирът

Наградата на АБК за най-добър издателски проект се преименува на „Златен лъв“

2 мин.
plakat panair 2013

„Златен лъв“ ще бъде от тази година името на наградата за най-добър издателски проект у нас, съобщиха от Асоциация „Българска книга“ (АБК). Тя ще наследи досега връчваната „Бронзов лъв“, но промени в регламента за присъждане на приза няма да има.

„Според нас името „Златен лъв“ по-категорично въплъщава идеята ни за самата награда – за оригинален замисъл или приносен характер за българската култура“, каза за „Аз чета“ изпълнителният директор на АБК Силва Папазян.

Промяната се налага заради регистрирането на наградата „Бронзов лъв“ като название от „Принт енд Пъблишинг“. „Очакваме с нетърпение да видим и какво ще бъде развитието от сега нататък на „Бронзов лъв“, допълни Папазян.

Връчването на статуетките за победителите „Златен лъв“ ще бъде на 11 декември от 20 ч. в НДК като част от програмата на LXI Софийски международен панаир на книгата, а по традиция номинираните заглавия ще бъдат обявени няколко дни преди това.

Ето и подробно описание за тазгодишния статут на наградата:

Наградата „Златен лъв” на Асоциация „Българска книга” се присъжда в 2 категории:

1. Награда за най-добър издателски проект – „Златен лъв“

Наградата „Златен лъв“ се присъжда от жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.
В състава на журито влизат представители на професионалните организации в бранша – Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюзи на писателите, литературни критици, полиграфисти.

2. Награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост

Наградата се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор.
Необходимо е книгите, които са предлагани, да бъдат изцяло реализирани в България.