fb
БългарияНовини

Абсолютен триумф за Георги Господинов: „Времеубежище“ взе Mеждународния „Букър“

2 мин.

Българският писател Георги Господинов взе наградата международен „Букър“ за английското издание на романа „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45“). Авторът и преводачката Анджела Родел направиха абсолютен триумф с английското издание Time Shelter и ще си поделят голямата награда от 50 000 британски лири.

Time Shelter става първият роман, издаден на български език, който печели наградата. В книгата „клиника за миналото“ предлага обещаващо лечение за страдащите от Алцхаймер: всеки етаж възпроизвежда десетилетие с най-малки подробности, пренасяйки пациентите назад във времето. Но скоро миналото започва да нахлува в настоящето.

Журито на Международната награда Букър за 2023 г. се председателства от наградената френско-мароканска писателка Лейла Слимани, която обяви печелившата книга на церемония в Скай Гардън, Лондон, на 23 май.

От сцената на „Букър“, Господинов изказа благодарности на издателите си, на своите родители, семейство, близки, приятели и читатели.

„Благодаря на Анджела Родел, която построи „Времеубежище“ на английски. Това е моята първа книга, която публикувам в Обединеното кралство. И тази награда идва днес, в навечерието на най-големия български празник – 24 май. Това е любимият ми национален празник, затова ще си позволя да кажа едно изречение на български „Честит празник, честито чудо на езика!“

Освен от България, тазгодишният списък от 6 книги съдържаше заглавия от Испания, Южна Корея, Франция, Кот д’Ивоар, Мексико.

„Времеубежище“ е третият роман на Георги Господинов след „Естествен роман“ и „Физика на тъгата“.

Прочетете още:

Вижте още:

Георги Господинов и Анджела Родел са номинирани за Международния „Букър“ 2023

Георги Господинов се нареди до Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък за европейска награда

15 цитата от „Времеубежище“ на Георги Господинов