fb
СпециалниЧети повече

Афганистански учител обикаля страната с библиотека на колела

1 мин.

библиотека на колелаАфганистанският учител Сабер Хосейни превръща велосипеда си в мобилна библиотека, с която обикаля села в централната част на страната през уикендите, съобщава „Новинар“. Така той дава възможност на децата, които нямат достъп до книги и образование, да четат и да се срещнат с вълнуващия свят на литературата.

Благодарение на дарения от приятели, книгите в мобилната библиотека се увеличават от 200 до 3500 само за първите седем месеца от функционирането й. Учителят успява да привлече и доброволци, като в момента около 20 души разнасят 6000 тома, внесени предимно от Иран.

Причината да се придвижват с велосипеди е, че повечето от тях нямат възможност да си купят кола, а и много от селата, които посещават, са достъпни единствено на две колела, пеша или с кон.

Доброволците обикалят непрекъснато селата, носят на децата нови книжки и вземат вече прочетените. Повече от децата се учат да четат с тези книги. В началото започвали с по-лесни четива, но Сабер споделя, че по-големите деца вече спокойно могат да четат и по-сложни текстове, затова им носят и книги от автори като Виктор Юго, Джек Лондон и Екзюпери.

Представяме ви и видеото на Business Insider: