fb
Книги и киноСпециални

Агнешка Холанд снима филм по книга на Олга Токарчук

1 мин.
Kadyr ot filma "Karaj pluga si prez kostite na myrtvite"

Тази седмица в Котлина Клодска, южна Полша, завърши първият етап от снимките на филмовата адаптация на бестселъра на Олга ТокарчукКарай плуга си през костите на мъртвите“. Книгата на знаменитата съвременна полска писателка миналата година бе преведена на български език и представена на българските читатели по инициатива на Полския институт в София, съобщават от там.

Olga Tokarchuk v Sofia

Олга Токарчук. В библиотеката на Полски институт в София

В книгата си Олга Токарчук съчетава жанра на трилъра с мрачната визия за света и поезията на английския поет, художник и мистик Уилям Блейк. Главната героиня, ексцентрична възрастна дама Янина Душейко (Агнешка Мандат), по професия инженер, любителка на астрологията, вегетарианка, един ден намира мъртвото тяло на съседа си – бракониер. Обстоятелствата около мистериозната смърт на мъжа водят към подозрения, че това е отмъщение на… сърни! „Покот“, режисиран от Агнешка Холанд, ще може да видим в началото на 2017г. Филмът е полско-немско-чешко-шведска копродукция.

Agneshka Holland

Агнешка Холанд

Агнешка Холанд е една от най-известните полски кинорежисьори и сценаристи. Започва кариерата си като асистент-режисьор на Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. От средата на 70-год. снима собствени игрални, документални и рекламни филми. Носител на множество награди. Най-добре познатият филм на Холанд е „Европа, Европа“ (1991), както и драмата „В мрака“ (2011), за която получава номинация Оскар’12  за най-добър чуждоезичен филм.

Повече за книгата „Карай плуга си през костите на мъртвите“ може да научите от интервюто с Токарчук тук.