fb
БългарияНовини

Олга Токарчук представя новата си книга в София и Пловдив

2 мин.

Olga TokarchukПочитателите на съвременната полска литература отново ще имат поводи за приятни срещи в рамките на инициативата „Полска литературна есен“ на Полския институт в София.

В първите дни на ноември в България ще гостува писателката Олга Токарчук, която ще представи пред българска публика своя най-нов роман „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (превод Силвия Борисова). Срещите с полската писателка ще бъдат на 4 ноември, вторник, от 18:00 ч в Полския институт в София (ул. „Веслец“ 12) и на 5 ноември, сряда, от 19:00 ч в Kлуб „Петното на Роршах” в Пловдив (ул. „Йоаким Груев“ №36).

В представянията на книгата и на двете места ще вземе участие и журналистката и поетеса Силвия Чолева, а в София към разговора с полската авторка ще се присъедини и Георги Господинов.

Oлга Токарчук е писателка, есеистка, авторка на сценарии, поетеса и психолог, една от най-интересните и най-популярни съвременни полски писателки, високо оценявана от критиците.

Дебютира през 1993 г. с „Рodroz ludzi Ksiegi“, която й носи Наградата на Полското сдружение на книгоиздателите. Автор e на 15 книги, в т.ч. „Правек и други времена“ (бълг. издание 2008), „Дом дневен, дом нощен“ (бълг. издание 2005), „Последни истории“ (бълг. издание 2008), „Бегуни“ (бълг. издание 2009), „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (бълг. издание 2014), сборника разкази „Музика от много барабани“ (бълг. издание 2006).

Писателката е лауреат на много награди, в т.ч. Литературната награда НИКЕ (2008), международната награда „Виленица“ (2013), присъждана на писатели от Централна Европа.

Прочетете ревюто на Петрана за „Правек и други времена“ в „Аз чета“, а следващата седмица очаквайте и интервю с Олга Токарчук на сайта.