fb
Ревюта

„Айсбергът ни се топи“ – книга за промяната, която можете да четете с децата си

3 мин.

Бизнес книги, които са подходящи за деца. Толкова хубаво би било да има повече от тях! Като млад баща, се замислям от време на време за това – кои четива биха помогнали на сина ми да развива предприемаческо мислене, да се справя в променяща се среда и да вярва в собствените си способности, когато тръгне да реализира мечтите си? И в даден момент някой препоръчва на друг конкретна книга, аз я вземам да разгледам и „бум“ – ето го и следващото попълнение в списъка!

Така в коментарите на позната във Facebook се появи препоръката за „Айсбергът ни се топи“ (изд. „Хермес“) на бизнес консултантите Джон Котър и Холгър Ратгебър. Описанието „бизнес казус, разказан през басня“ определено подхожда добре на това, което получавате с книгата. Тук идеята тръгва от нуждата от начин, чрез който двамата автори да онагледяват и опростяват принципите, които компанията им проповядва в своята консултантска дейност. Управлението на промяната е доста сложен процес и макар самият Котър преди няколко десетилетия да е идентифицирал осем стъпки, те невинаги се оказват толкова ясни за клиентите му. Значи е време за ползването на „езопов език“.

Всичко в книгата започва с откритието на пингвина Фред за сериозна аномалия в основата на айсберга, където живее неговата колония. Говори с един от пингвините водачи – единствената дама в своеобразния „управителен съвет“ на колонията, която, след като сама вижда проблема, успява да го представи пред останалите водачи и заедно започват да действат.

Разказът е много бърз и изчистен, на места наивно безгрижен, но всеки, който се е сблъсквал с управление на промяната или кризисна ситуация, бързо ще идентифицира стъпките на пингвините мениджъри по пътя към решаване на проблема с топящия се айсберг. А те не са никак лесни – непопулярни мерки, нужда от активно управление на комуникацията с заинтересованите страни, изследователска дейност за вземане на информирано решение, борба със скептиците и още, и още… Прехвърлането на всичко това през гледната точка на пингвини и допълващите илюстрации правят изданието още по-забавно и лесно за възприемане дори за хора извън корпоративния свят. (Ако сте сред тях, започнете първо с обясненията в края на книгата – ще направят четенето още по-приятно)

Аз лично бих експериментирал и в четене с подрастващи, с които да бъдат проведени нелеките разговори за страха от промяна и битките с консерватизма в мисленето, за поемане (и носене) на отговорност, за експериментирането и решителността, за отборния дух, за различните типове характери в един екип.

„Айсбергът ни се топи“ определено е книга за промяната, която можете да четете с децата си, и е много вероятно самите вие да научите немалко от тях.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!