fb
БългарияНовини

Актрисата Мира Котева чете детски приказки онлайн в подкрепа на деца в социални институции

4 мин.

Българската актриса Мира Котева чете детски приказки онлайн в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства за стимулиране на развитието на образованието на деца, настанени в социални институции. Проектът е озаглавен „Приказки с Мира“ и ще продължи четири седмици – всяка сряда, петък и неделя, актрисата ще интригува зрители с любими истории – тук.

„Коледните празници наближават и с идването на студените дни, имаме все повече и повече нужда от топлина вътре в нас. А какво е топлината, ако не искрена обич споделена с най-близките? Но всички сме различни и някои семейства се сформират, чрез приятелствата, които откриваме. Такива са и тези между децата в социалните институции и техните ментори, които ги мотивират да вървят напред и дарявайки ги с време и любов, да се стремят към едно по-добро бъдеще. Затова тази година избрах да подкрепя благотворителната кампания „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която дарява време и ресурси на деца в социални институции и показва на всички ни, че ние сме едно голямо семейство и заедно можем да градим едно по-добро бъдеще изпълнено с доброта и любов“, не крие вълнението си Мира. 

Сред заглавията, които ще можете да чуете в поредицата „Приказки с Мира“, са:  „Тримата братя и златната ябълка“, „Марко, Мирко, дяволът и сеньора Де Маджистрис“, „Вълкът и седемте козлета“,  „Жабокът цар“, „Хитър Петър и змеят“, „Лисицата и таралежът“, „Три мъдри съвета“, „Венчето и Пънчо“, „Кой каквото прави, на себе си го прави“, „Милост“, „Топлата ръкавичка“, „Самотната елхица“, „Неволята“.

Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят на този линк до 30 декември 2020 г. Чрез програмата всяко от децата, настанени в институции, ще има възможност да си постави цел от предварително даден списък с идеи: например да научи таблицата за умножение и деление или да достигне ниво A1 по английски. А след това, с онлайн подкрепата на своя ментор, да работи за постигането ѝ.  Всяко дете, което изпълни целта си в срок, получава награда – стипендия от 100 лв. Ако желае, после може да участва отново с друга цел. За да протичат гладко онлайн заниманията, от фондация „Подарете книга” ще подпомогнат домовете с техника и ще подготвят децата и служителите в тях как да работят с нея. Ще организират и посещения на място в институциите с ограничен брой доброволци и социални работници. Чрез тях ще могат да откриват децата, на които изолацията се отразява най-тежко, да им оказват психологическа подкрепа и да ги въвличат в програмата. Целевата сума за реализиране на „Стипендията“ е 10 000  лв.

„Приказки с Мира“ се осъществява и с любезната подкрепа на издателствата „Сиела“, „Deja Book“, „Хермес“, „Книгомания“.  Първата приказка в поредицата „Приказки с Мира“ е част от сборникът с истории „Български народни приказки“ на ИК „Хермес“.

***

Мира Котева е българска актриса, носител на престижната награда „Най-добра актриса“ на фестивала за късометражно кино „Virgin Spring“ в Колката, Индия (2018 г.) и номинация за „Най-добра изгряваща звезда“ на фестивала за късометражно кино в „Seoul Webfest”, Сеул, Южна Корея (2020 г.), за участието си в психологическия трилър „Имало едно време на Хелоуин“/„Once Upon A Time On All Hallows’ Eve“. Завършила е Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в родния си град Благоевград, актьорско майсторство за пред камера в Киноцентър „Ню Бояна“, София и „Театър и пърформанс“ в университета на Хъл, Северна Англия.  

В началото на месец август 2020 г. Мира Котева завърши първия проект по собствен сценарий – късометражният филм „Undo“/„Крачка назад“. Филмът е заснет в Благоевград, режисьор е Станислав Христов. Лентата разказва житейската история за избора между кариерата и любовта на една съвременна, млада и търсеща жена. „Undo“/„Крачка назад“ е предназначен за фестивално разпространение.