fb
БългарияНовини

Александър Секулов и Деси Нико с литературни отличия в Пловдив и Варна

2 мин.

Писателят Александър Секулов беше удостоен с наградата „Орфеев венец“ по време на официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2018 на 12 юни, вторник. Отличието се присъжда за принос към българската поезия и е придружено от премия на стойност 5000 лв. Шестнайсетото издание на фестивала, на което „Аз чета“ е медиен партньор, започна с приветствия от името на министъра на културата Боил Банов и кмета на Пловдив Иван Тотев.

Друго литературно отличие спечели още един член на писателския екип в кампанията „Писател назаем“. Деси Нико грабна трета награда на Четвъртия национален литературен конкурс за разказ „Атанас Липчев 2018” с „Доведена“. Церемонията по награждаването се състоя в Арт салона на „Радио Варна“.

Деси Нико получава наградата си във Варна (снимка: „Радио Варна“)

Младата авторка коментира постижението си:

Наградата е изненада за мен, тъй като разказът „Доведена“ е един от първите ми опити в кратките литературни форми. От дете все се хвърлям да пиша дълги книги и може би заради това имам само една завършена… Писането на разкази позволява да реализираш красиво и стегнато по-компактни идеи, преди да те е напуснало вдъхновението. Чувствам наградата специална и в емоционално отношение, тъй като тя се дава във Варна, а дядо ми беше родом от там. Той беше журналист и писател, вероятно от него съм го наследила, и сигурно би се гордял.

„Радио Варна“ присъди и специално отличие за разказа „Спасител по заместване“ на Елена Павлова. Писателката получи грамота и плакет, а текстът й ще бъде публикуван в сайта на медията и ще бъде представен в предаването за литература „Морска гара“.

Елена Павлова коментира посланието на наградения разказ:

Спасявайки другите, може да спасим и себе си. Да получиш и предадеш добро, това е възможно, аз съм оптимист.

Снимка: „Пловдив чете“ 2018