fb
ИнтервютаНовини

Александър Секулов: Готов съм да жертвам литературната работа в името на театъра

3 мин.

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив. Завършва средно специално художествено училище за сценични кадри със специалност помощник-режисьор. Завършва българска филология в Пловдивския университет. Автор е на няколко романа и стихосбирки, като книгите му са превеждани на английски, немски, френски, сръбски, македонски и унгарски. В момента е драматург на Пловдивския драматичен театър.

Разговаряме с Александър Секулов за новото издание на романа му Господ слиза в Атина„, чието представяне е тази вечер от 18,30 ч. в Литературен клуб „Перото“. Събитието ще можете да проследите на живо и в „Аз чета“.

Поздравлния за новото издание на „Господ слиза в Атина“, която сега правиш с издателтво „Хермес“. Какво се промени между двете версии на романа?
За пръв път редактирам книга, която е издадена за пръв път преди пет години и половина, и се оказа, че има какво да се редактира. За свой собствен укор мога да кажа, че не съм си свършил работата в първото издание и сега направих доста стилистични и фактологически поправки и сега книгата е в много добро състояние.
И най-вече, работих с екип от много спокойни специалисти. Това е първата ми книга с „Хермес“ и ми направи впечатление, че когато те започнат да работят с един автор, в кратък срок, в рамките на една година, издават тези негови книги, които не са на книжния пазар. Според мен това е правилно, когато изграждаш представата за един писател – хубаво е, ако не са 25, разбира се, да присъстват всички негови книги. Така че съм много благодарен на „Хермес“ за това им решение и според мен така и трябва да се работи.

Как ще представите книгата?
Най-вероятно ще пътуваме из страната по най-традиционния начин, който ми се струва много адекватен за малки населени места. Но се надявам ти и „Аз чета“ да направите достатъчно за професионалното й представяне във виртуалното пространство, защото тези неща трябва да се доверяват на хора, които това работят.

Спомена и за нови издания на други от твоите книги – предстои ли нещо конкретно?
Да, „Хермес“ ще издадат онези книги, които са напълно продадени. Това са „Колекционер на любовни изречения„, „Малката светица и портокалите“ и „Господ слиза в Атина„, като първо решихме за издадем третата, след 4-5 месеца – „Колекционер на любовни изречения“. Накрая ще свършим с „Малката светица и портокалите“, а дотогава се надявам да имам и нова книга. Но тя все още не е започната – нямам написан нито ред от нея.

Ние също се надяваме, макар явно да нямаш новина за нас в тази посока…
Не, но в момента се радвам на „Море на живите“, за мен това е най-скоро излязлата книга.

Твоята постановка „Вълци“ спечели 3 награди „Аскеер“ – как съчетаваш сега театъра и писането?
Аз съм щастлив с работата си в театъра и съм готов да жертвам литературната работа в името на това да работя в театъра. И съм наистина много щастлив, че спектакълът „Вълци“ по сборника на Петър Делчев „Трънски разкази“, който аз направих като пиеса, спечели награди за режисура, за музика и за второстепенна женска роля. От три номинации – три „Аскеера“ е добро постижение.

Вижте и видеото с целия разговор с Александър Секулов на щанда „Аз чета и приятели: