fb
НовиниПо света

Amazon придобива Goodreads

2 мин.

goodreads-logoAmazon обяви, че придобива най-голямата социална мрежа за читатели – Goodreads. Конкретните условия на сделката не са обявени публично, но преговорите трябва да бъдат финализирани до края на второто тримесичие на годината.

Според технологичния сайт Techcrunch сделката дава социално предимство на книжния гигант Amazon пред конкуренцията на Apple. Особено ценна се явява и рейтинговата система на Goodreads, която от друга страна се смяташе за слабо
място на Amazon.

Откакто стартира през януари 2007, Goodreads събра близо $2.75 милиона финансиране от различни инициативи. Докато през август членовете на сайта бяха 10 милиона, а книгите включени в него – 360 милиона, днес потребителите му надвишават впечатляващите 16 милиона.

„Amazon и Goodreads споделят общата страст за преоткриване на четенето“ коментира Ръс Грандинети, вицепрезидент на Amazon за продуктите Kindle. „Goodreads помогна да променим начина, по който откриваме и говорим за книгите, а с Kindle Amazon помогна за популяризирането на четенето по целия свят. В допълнение към това и Amazon, и Goodreads помагат на хиляди автори да достигнат до по-голяма аудитория и да живеят по-добре чрез своите творби. Заедно ние ще изградим нови пътища да вдъхновяваме читателите и авторите“.

1364500205-1364500205_goodreads_misc„Книгите, историите и идеите в тях, са час от нашата социален свят“, пише в блога на Goodreads Отис Чандлър, изпълнителен директор и един от създателите на социалната мрежа за читатели. „Хората обичат да говорят за идеи и да споделят своята страст по книгите, които четат. Изключително съм въодушевен от възможността да си партнираме с Amazon и Kindle. Сега ще можем много по-бързо да предоставим изживаването Goodreads до милиони читатели по целия свят. С нетърпение очакваме вдъхновяващи литературни дискусии, които да помагат на повече читатели да откриват страхотни книги, независимо дали ги четат в електронен или хартиен вариант“, допълва Чандлър, който създава Goodreads заедно със своята годеница Елизабет само месец след годежа си през декември 2006 г.

Това, което и наблюдателите, и потребителите очакват в първите дни след обявяването на сделката, е повече яснота за това как придобиването ще се отрази на услугите на Goodreads. Отис Чандлър загатва за предстояща интеграция на социалната мрежа с Kindle, но подробности все още липсват.

goodreads books number

Графика: Techcrunch