fb
НовиниПо света

Американски писатели излизат на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия в училищата

1 мин.
Students who walked out of their Montgomery County, Maryland, schools protest against gun violence in front of the White House in Washington, U.S., February 21, 2018. REUTERS/Kevin Lamarque - RC164B322F90

Американските писателки Джени Хан и Рейна Телгемайер подеха кампания за контрол над оръжията, съобщава Publishing Perspectives. Хаштагът, който използват, е #KidLitMarchesforKids и с него авторките се присъединяват към движенията #NeverAgain и #MarchforOurLives. Заедно с колегите си от средите на детското книгоиздаване Вероника Рот, Брендан Кайли, С. Александър Лондон и Кристофър Хийли, както и други активни граждани, те ще излязат на протест на 24 март, за да изразят позицията си по темата за оръжейното насилие.

Протестът ще се проведе в различни точки на САЩ. Той е иницииран от преподаватели в гимназията „Паркланд“, където на 14 февруари 19-годишният Никълъс Крус уби 17 души с полуавтоматично оръжие.

В свое обръщение във Фейсбук Хан и Телгемайер коментираха:

Искаме децата да знаят, че стоим зад гърба им. Това не може да продължава така.

Джени Хан, авторка на янг адълт романите „P.S. Все още те обичам“ и „До всички момчета, които съм обичала“, ще се включи в протеста в Ню Йорк. Тя споделя пред Publishing Perspectives:

Всеки, който създава изкуство за деца, иска да ги вижда щастливи. С този протест ние подкрепяме тези, които започнаха движението след трагедията. Надявам се да съберем много хора в подкрепа на каузата. Писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, книготърговци и блогъри от всички населени места – каним ви да се присъедините към нас!

Повече информация за кампанията можете да намерите в тази отворена Фейсбук група, както и в „Туитър“ с хаштага #KidLitMarchesforKids.