fb
Ревюта

Ами ако можехме да променим миналото?

3 мин.
Ami ako

Ami akoПредполагам, че поне веднъж в живота всеки си е задавал въпроса „Ами ако… бях избрал това или бях отишъл еди къде си… приел еди -коя си работа, избрал/а Пешо(ка), а не Калин(ка)“ и така нататък, в един порочен и безкраен пир на самосъжалението. Истината е, че животът е низ от решения, външни влияния и просто случайна (или не) подредба на събитията. Да се ровим в миналото едва ли има голямо значение, просто защото машината на времето още не е изобретена, а и да беше, едва ли щяхме да можем да променяме събитията. Но това е тема на друг разговор.

В “Ами ако? България на три морета” (изд. „Софтпрес“) Христо Раянов се е заел със задачата да даде отговори на извечни въпроси, тормозещи една голяма част от българския народ, която вярва, че страната би се намирала в една блажена утопия на царящи мир, любов и разбирателство НА ЦЕЛИ ТРИ МОРЕТА, ако например бяхме освободени от друга държава, или пък България никога не бе завладявана от Османската империя. Отсега ви казвам – то е ясно, то разцвет, то Ренесанс, то култура, то нямаше да има равни като нас.

Наред с тези въпроси, Христо Раянов поднася с изключителен хумор и една забавна версия на историята, в която социалните мрежи съществуват от 680 г., жълтата преса – от 100 години, а Чарли Чаплин, Хитлер и други известни личности са българи. Отговаря и на екзистенциалния въпрос: „Ами ако българите бяха най-древния народ?“ и „Ами ако наистина имаше световна конспирация?“.

Много се забавлявах с авторовата версия на Хари Потър, но най-смешна ми беше главата със социалните мрежи и статусите, отразяващи исторически и литературни събития.

Чорбаджи Марко: Туркия ке падне!
Кириак Стефчов: Моля ви, не нарушавайте етническия мир!
Бойчо Огнянов: Трай, бе, лузър!
Юзбашията: Ще има масов бан за всички, които не спазват правилата на форума!

Истината е, че прочитането на тези 128 страници резюмира цялата нелепост и абсурдност на българската държава и макар да е поднесено забавно, разкрива една много нелицеприятна действителност. И хем е смешно, хем става тъжно, че най-кратката глава е „Ами ако българските политици работеха за доброто на народа, а не за лично облагодетелстване”. Краткият отговор е:

ERROR 404 – possibility not found!
Уважаеми читатели, дори огромното, несравнимо, всеобхватно въображение на иначе толкова скромния автор не може да калкулира подобна възможност.

Посмейте се, докато четете “Ами ако? България на три морета”, но после се замислете за следващия път, в който ще съжалите за отминала грешка или решение. Истината е, че миналото е това, което е. Ровенето и търсенето на оправдания за живота ни тук и сега с нищо няма да помогне, а и някои неща винаги ще си останат същите, независимо от променените обстоятелства. Е вярно, ако България беше на три морета, ех, какъв живот и какви почивки щях да имам всяко лято, при това без да напускам родните граници, но не би…

Премиерата на романа ще се състои тази вечер в София, книжарница „Хеликон-България“ от 18:30 ч. Повече информация за събитието можете да намерите тук.