fb
От издателстватаСпециални

Христо Раянов представя “Ами ако? България на три морета” в София

3 мин.

Ако напоследък черногледството ви е налегнало, дали заради непостоянното време, родните политици или геополитическата ситауции, или ако просто сте в кофти период и имате нужда да се заредите с положителна доза ирония, самоирония и преди всичко много смях, време е да вземете проактивно решение и да се запознаете с Христо Раянов и втората му книга “Ами ако? България на три морета. Истини за българската народопсихопатия”.

Вече ви представихме откъс от книгата, а на 20 май, петък, в книжарница „Хеликон-България“ (бул. „Цар Освободител“ 4, София) от 18:30 ч. ще имате възможност да се запознаете на живо и с автора на книгата.

В своята книга Христо Раянов, в очаквано добра комбинация с големия карикатурист Христо Комарницки, ни провокира с “Ами ако?…”  въпросът, който всички българи сме си задавали поне веднъж . История, култура, велики личности – всички попадат в плен на въображението ни, щом се размечтаем на тема „Какво щеше да стане, ако…“.

Къде щеше да е България днес, ако Аспарух не се беше заселил в Онгъла, а бе продължил на запад? Ами ако нямаше комунизъм? Ами ако Меси и Роналдо бяха българи? Ами ако България на три морета се беше запазила?…

Въпросите нямат край. Истината и мечтите обаче често изпадат в тежки несъгласия помежду си, а българинът е пословичен със своята особена гледна точка, що се отнася до историята, политиката и спорта. В „Ами ако? България на три морета“ авторът Христо Раянов насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти.

Христо Раянов завършва „Журналистика“ и „Литература – творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, „Най-хубавите години от нашия живот“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Българските следи“ и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“. Печели националната награда за дебют „Южна пролет“ в категория „Проза“ за сборника с разкази „Трудният начин“ и трета награда от конкурса „Рашко Сугарев“ на фонд „13 века България“. Негови разкази са преведени на хърватски език в сборника „Антология на съвременната българска литература“, а през 2015 г. става част от първия англоезичен каталог „Съвременни български писатели“.

Христо Комарницки е многократно награждаван  карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век публикува своите карикатури във вестниците Стършел, Демокрация, Век 21, Свободен народ, СЕГА и др. Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др. През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.