fb
Книжни пътуванияСпециални

Книжни пътувания: Амстердам и неговата библиотека

4 мин.

Това не е библиотека, а истинско модерно, градско, информационно приключение. В сърцето на Амстердам, на минути пеша от Централната гара и квартала с червените фенери, това стилно, съвременно и изпълнено с живот пространство е истински гостоприемно за свободомислещия дух – като самия град.

Библиотеката е основана през 1919 г., но новата сграда на Централния клон е открита на 7 юли 2007 г. (070707). Тя е построена по проект на известния холандски архитект Йо Кунен и е шедьовър на съвременната архитектура на стойност 80 млн. евро.

Амстердам и неговата библиотека

Сградата се вписва в съвременния облик на Амстердам, който се съчетава чудесно с традиционния външен вид на историческите сгради, и се придържа към концепцията екологична съобразност и енергийна ефективност. Светлината има ключова роля за интериора, създавайки контрастни зони, които съчетават удобство, функционалност и приятна обстановка. В подовете е вградена система за постоянно освежаване на въздуха, а климатичната инсталация на сградата поддържа температурата, като ползва студения въздух отвън за по-нисък разход на енергия. За отопление се използват високоефективни бойлери в комбинация с усвоена естествена топлина от почвата под сградата. 

Централната обществената библиотека на Амстердам (Openbare Bibliotheek Amsterdam – OBA) е най-голямата от всички общо 28 градски библиотеки. Отворена е за посетители от 10:00 до 22:00 часа, седем дни в седмицата, и има изключително свободен режим на ползване.

Амстердам и неговата библиотека

Безплатно на разположение на всеки посетител са 600 компютъра с интернет и безплатен достъп до иначе платени информационни източници, безжична интернет връзка, 110 терминала за търсене в библиотечните каталози, единадесет копирни машини. За свободно ползване, без читателска карта, има около 2000 вестници и списания на различни езици – на дигитален или хартиен носител. Детският отдел на най-долния етаж е също толкова богат и интерактивен – място, на което родителите се забавляват наравно с малчугани на всякакви възрасти. Има специални отдели с видеоигри, филми и музика.

Амстердам и неговата библиотека

Дори туристът, отбил се случайно в емблематичната сграда, може да се наслади на световна преса в уютните кътове за четене с удобни кресла с авангарден дизайн и меки тонове. Неслучайно всяка година през Градската библиотека на Амстердам минават по около два и половина милиона посетители.

Амстердам и неговата библиотека

Кафе-ресторантът на най-горния седми етаж на модерната сграда предлага страхотна гледка към старата част на Амстердам, достойна за сравнение с най-впечатляващите забележителности на града. Терасата на заведението е сравнително малка, затворена е през студените месеци и е същински късмет да успееш да се вредиш с място на „първия ред” за небесния спектакъл по залез слънце. Гледката е прекрасна „гарнитура” към традиционния ябълков пай с чудесното капучино.

Освен това библиотеката разполага и с театър с 250 места, две радиостанции, конферентни зали, изложбено пространство, кътове за учене и самоподготовка, които са разположени близо до големите прозорци с панорамни гледки към града. В подземния гараж има 1200 паркоместа за автомобили и още 2000 за велосипеди, които са най-масовият транспорт в Холандия. Почти излишно е да се отбелязва колко достъпна и удобна е сградата за хора с увреждания.

Амстердам и неговата библиотека

Наред с всички допълнителни предимства, в Градската библиотека на Амстердам има и книги – и то около 1 700 000, във всичките й клонове, като само Централният отдава на читатели по 1 250 000 годишно. Ако всички артикули, които библиотеката предлага на читателите си за домашно ползване, се наредят в редица, тя ще бъде по-дълга от 28 км. Вземането и връщането на книги е изцяло автоматизирано и се прави самостоятелно от читателите.

Амстердам и неговата библиотека

А те определено нямат представа какво е педантична библиотекарка да им се скара, че не знаят как да намерят книга по сигнатурата на картонче в някое малко, но дълбоко чекмедже в третия коридор вляво на първия етаж на Народната библиотека в София…

За 5-минутна виртуална разходка из прекрасната библиотека на Амстердам (на английски език) минете ОТТУК:

Ако искате да научите повече за библиотеките по света и у нас, може да следите нашата рубрика „Библиотеките„.

Не пропускайте да попътувате виртуално из прекрасни литературни дестинации и с другите ни „Книжни пътувания„. 

От пътуванията на Деси Микова може да прочетете още за Единбург и Музеят на писателите там.

[ + ]