fb
БългарияНовини

Анчо Калоянов и Виктория Бешлийска получават „Почетен знак „Стоян Михайловски“

3 мин.

Виктория Бешлийска и Анчо Калоянов получиха Почетен знак „Стоян Михайловски“, съобщиха от Община Елена.

Носители на високото отличие през годините са: проф. д-р Иван Славов (2001), редакцията на в-к „Стършел“ (2002), Георги Данаилов (2003), Стефан Цанев (2014), Георги Господинов (2015), Георги Мишев (2016), Христо Медникаров (2017), Недялко Йорданов (2018), Теодора Димова (2019), Владимир Зарев (2020), Людмил Станев (2021), Иван Станков (2022).

Професор Анчо Калоянов е писател, литературен критик, преводач на съвременна румънска литература, професор по История на българската литература и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Роден е на 25 септември в село Бъзовец, Русенско. През 1968 г. завършва специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет. От 1972 г. започва пътят му като университетски преподавател. Освен професор по Български фолклор в катедра „Българска литература“, той е изтъкнат етнолог, медиевист, изследовател на родната митология, автор на множество научни книги, статии и студии, сред които се откроява петтомният академичен труд „Славянска православна цивилизация“.

Писателският път на Анчо Калоянов започва с издаването на сборник с разкази „Последното жито на лятото“ (1970). Следват сборници с новели „Селищна могила“ (1976), „Седмият живот (1981), сборник есета „Престолнина“ (1985) и романът за юноши „Търсачи на Слънцеград“ (1987). Особено място в творчеството му заема романовата трилогия „Димитър Злочести и Войводата Патрев“, „Див огън“ и „Девети“, издавани многократно.

Калоянов е почетен професор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, удостоен е с отличието „Христо Г. Данов“ за цялостен принос в националната книжовна литература (2017) и наградата „Култура“ на Община Велико Търново (2018).

Другият носител на престижната награда е Виктория Бешлийска – филолог по образование и откривател по призвание. Родена е и израства в Плевен. Завършва математическа гимназия в родния си град, след което изучава българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е като учител и редактор на списания и художествена литература. Има опит и в сферата на маркетинга като копирайтър и продуктов мениджър.

През 2020 издава романа „Глина“, а през 2022 – „Сърце“, (изд. „Софтпрес“). Получава много номинации и престижни награди за тях – „Книга на 2021“ според зрителите на предаването „Библиотеката“, „Избор на книжарите“ на книжарница „Хеликон“ за 2021 г., европейска награда за дебют „Еврокон 2022“. Обявена за един от най-четени български автори на художествена литература за 2022 г. по инициатива на Столичната библиотека.

През 2018 г. Бешлийска създава блога „По дирите на думите“ – като място за споделяне на съкровени мисли и преживявания. Освен това в него тя търси и събира стари български думи, които вече не се употребяват толкова често.

Авторката е с корени от Елена по майчина линия и прекарва голяма част от детството си в града. Не случайно първата публикация в блога ѝ е свързана с кратък емоционален разказ за красотата, историята и природата на възрожденския град.

Традиционно предложението за носителите на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“ става около рождената дата на писателя сатирик Стоян Михайловски през месец януари, а тържественото връчване е на 24 май в град Елена.