fb
Ревюта

Съкровища в “Сметището”

3 мин.
smetishteto

smetishtetoОбичам планините. Радвам се, че мога да виждам планина през прозореца на дома ми. Но планина от боклук?! Боклук, бараки и хора пъплещи сред боклуците и сортиращи отпадъците?!

Е, това е светът на 14-годишния Рафаел и най-добрия му приятел Гардо. Те живеят в сметището Бехала. Не се чудете къде по-точно, защото името на града не е важно. Това би могъл да е всеки голям град в Източна Азия, Латинска Америка или Африка.

Рафаел и Гардо се препитават от сметището и са специалисти по изхвърляните от хората отпадъци. На училище не ходят, защото цялото им време е ангажирано в преравянето на боклуците, а затова не им трябва образование. Никой не се интересува от тях и бъдещето им не предвижда напускане на пределите на сметището.

Може би си мислите, че ако ровиш по цял ден в боклуци, накрая все трябва да попаднеш на някакъв вид съкровище. Истината е, че това рядко се случва, а дори и да попаднеш на нещо ценно, не знаеш дали не е по-добре да не си го намирал изобщо.

Точно в такава ситуация попадат Рафаел и Гардо, намирайки малка кожена чанта с портфейл, пари, ключ и карта на града в него. Преди да се опомнят полицията пристига и за намирането на чантата е обявена голяма награда. Макар и необразовани, децата от сметището имат силно развит усет за лъжата и заплахата и знаят, че на полицията не може да се има доверие. Рафаел и Гардо решават да не казват за намереното. Така единственият възможен ход, който им дава някакъв шанс да спасят живота си, е да разберат защо съдържанието на чантата е толкова важно.

Двете момчета се съюзяват с най-отритнатото същество на сметището – момче, наречено Плъха, избягвано и тормозено от всички. Новосформираната троица може да разчита само на себе си и се превръща в малкия Давид, който обърква плановете на Голиат. А Голиат в тази книга, а и в действителността, е корупцията и човешката алчност, които с лека ръка решават съдбата на милиони и запращат живота им на бунището.

Ще чуете историята, разказана от устата на Рафаел, Гардо, Плъха, отец Джулиард и сестра Оливия от мисионерското училище в сметището. Децата ще покажат неподозирани храброст, честност, изобретателност, предвидливост и упоритост. Действието е динамично и неусетно сте въвлечени в надпреварата на трите момчета с полицията.

Не се надявайте обаче това да е романтично преследване и умело разплитане на загадката от находчиви деца с късмет. Залогът е нищо по-малко от живота на Рафаел, Гардо и Плъха, а истината вони като планина от боклуци. Анди Мълиган дори за миг не ви оставя да забравите миризмата на сметището. Защото то е навсякъде около нас.