fb
НовиниПо света

Анджелина Джоли и „Амнести интернешънъл“ издават детска книга за правата на човека

2 мин.

Анджелина Джоли и „Амнести интернешънъл“ обявиха на Панаира на детската книга в Болоня, че работят съвместно върху книга за малките читатели, съобщава The Bookseller. Изданието ще обхваща теми, свързани с Конвенцията на ООН за правата на детето. Джоли и представители на организацията разкриват, че проектът е плод на „споделена загриженост относно факта, че децата и възрастните често не са запознати с правата на човека“.

Проектът ще бъде осъществен с помощта на деца и базиран върху дейността на Центъра за детски проучвания към Отворения университет във Великобритания. Малчуганите ще споделят какво означават правата за тях, кои считат за най-важни и какво биха искали да видят в книгата. Правата, описани в Конвенцията на ООН, ще бъдат изобразени от различни илюстратори от цял свят и ще бъдат придружени от разкази. Целта е да им бъде вдъхнат живот и „да се покаже как децата са се застъпвали за тях чрез реални примери“.

Историите ще бъдат подбрани от Джоли, „Амнести интернешънъл“ и адвокатката Джералдин ван Бюрен – специалистка в сферата на човешките права и част от екипа, разработил Конвенцията на ООН за правата на детето.

Генералният секретар на „Амнести“ Куми Найду коментира:

Децата не могат да защитят себе си и другите, ако дори не подозират, че изобщо имат права, камо ли ако не знаят в какво се изразяват тези права. Надяваме се, че красивата ни книга ще даде възможност на всички деца да научат и разберат правата си, както и да ги информира къде могат да потърсят помощ.

Джоли сътрудничи на ООН по различни хуманитарни въпроси от 2001 г. насам а през 2012 г. става специален пратеник на Върховния комисар на ООН за бежанците.

Снимка на публикацията: Yahoo Finance

[ + ]