fb
БългарияНовини

Aniventure 2016 – из дневника на една фенка

6 мин.

Анивенчър 2016 беше чакан с нетърпение. Още от пролетта организаторите от Накама бяха започнали да гъделичкат любопитството на хилядите фенове на гейминг, манга и аниме. Още миналата година получихме обещание, че тазгодишното издание ще е по-мащабно. Така и беше! Три огромни халета в Интер Експо Център бяха превърнати в гейминг зала, мърчъндайз зона и дом на голямата сцена, на която се случиха много неща, за които ще ви разкажа по-долу.

Ден 1: От влаковете на метростанция „Цариградско шосе“ се изсипват тълпи от млади, весели, dsc_0031усмихнати хора. Настроението е приповдигнато и с надежда се отправям към събитието. Първото хале, в което влизам, е това с мърчъндайз зоната. Родни автори на ръчно направени бижута бяха изложили невероятните си произведения на дълги щандове, маси изпълнени с манга и комикси, плакати, тениски, фигурки от известни филми и анимета…

Веднага се насочих към щанда на „Ко-миксер“, пред който вече имаше постоянен поток от хора. Щандът на „Манга-академия“ също беше с висока посещаемост, а добре познатите ни лица от Elephant Bookstore отново бяха подбрали стабилна колекция от известни манги. Огромен надпис Artline Studios привличаше погледите, защото се виждаше из цялото помещение, а в техния кът сякаш постоянно имаше хора.

dsc_0044Единственият минус на мърч-зоната е, че може би помещението беше твърде голямо и пространството не беше използвано по най-добрия начин. Разстоянията между щандовете беше твърде малко за стълпотворението от фенове и дори елементарното преминаване представляваше невъобразима трудност. Зоната за почивка и зоната за настолни игри пък беше сякаш малко разпиляна, разположена на големи пространства, което създаваше впечатлението, че залата е на практика празна.

Не съм се подвизавала особено много в гейминг зоната, защото от компютърни игри не разбирам. Халето беше тъмно, единствените светлини идваха от всевъзможни екрани. Хората, които влизаха и излизаха оттам, изглеждаха доволни и щастливи, така че, предполагам, е било забавно.

На втора сцена имаше интересни лекции – за настолни игри, за ролята на лисицата в китайската митология, за японски драми (така наречените „дорами“, от което ми става смешно всеки път)…за съжаление някои от лекциите се застъпваха с разни големи и интересни събития и човек нямаше голям избор, освен да ги пропусне.

dsc_0079

Александър Малеев

Може би най-интересното за мен събитие за този ден беше панелът на невероятния Алекс Малеев. За тези от вас, които не знаят кой е той, Александър е художник на комикси, работил за най-големите къщи като Marvel Comics, Dark Horse, DC, Icon… Рисувал е Star Wars, Batman, една от най-известните му работи е по Daredevil, Avengers, Spider-man, Scarlet…

Имаше много хора, които искаха да слушат историите на художника. Залата с голямата сцена беше пълна, всички тръпнеха от нетърпение. А Александър Малеев е един много харизматичен, привлекателен мъж, когото всички слушахме в унес. Тук идва безспорно българската гордост, че „наш човек“ е спомогнал за създаването на толкова любими комикси в последните години.

Малеев е изключително забавен, малко циничен и абсолютен професионалист. Публиката имаше възможност да задава въпроси, които варираха от баналните „Какво те мотивира, когато нямаш вдъхновение за рисуване?“ (на което Малеев казваше просто „Крайният срок…“) през въпроси за това как да станем художници за Marvel, до молби за по-дълбоки анализи върху комиксите. Часът с него мина неусетно, изпълнен с много смях, шеги и интересна информация. (Като например, че Кингпин в Daredevil, всъщност е Ути Бъчваров… или Бъчваров е Кингпин). Накратко: Малеев ми направи деня!

Саруман и личния му урук-хай, 'Властелинът на пръстените"

Саруман и личния му урук-хай, ‘Властелинът на пръстените“

Ден 2: Директно се насочих към залата с голямата сцена за косплей шоуто. Два часа талантливи и ентусиазирани младежи показваха костюмите си. Все пак не беше просто ревю, станахме свидетели на доста оригинални идеи за разчупване на представянията, много изиграни сцени (кои наистина от анимета и сериали, кои измислени), танцуване, пеене, бой с мечове.

Нямах особено големи очаквания за тазгодишния косплей, но пък това ми помогна да се забавлявам още повече. Безспорно песента на тазгодишния косплей беше Gentleman на PSY. И като цяло, косплеят и к-попа вървяха ръка за ръка (което може би е досадило на някои зрители, аз се забавлявах изключително много).

Отново втора зала беше пълна с фенове, въртящи се около мърч-зоната, купуващи си всякакви плакати, тениски, ключодържатели и т.н., участващи в томболите на всеки щанд (самата аз се прибрах с три плаката).

Тази година „Аз чета“ присъства на Анивенчър не просто като наблюдател на случващото се на фестивала, но и dsc_0709като участник. Закрихме лекционния ден на втора сцена с лекция за източната литература, която е издадена в България в последните години. С изненада установих, че от такава лекция има нужда, защото хората не знаят как да търсят азиатска литература или просто не са информирани какво точно се издава в България. И точно заради това, очаквайте скоро самата лекция, публикувана в сайта ни!

Не обърнахме внимание само на японски автори, разбира се. Говорихме за корейски и китайски автори, но времето ни ограничаваше и нямаше как да говорим за всички любими книги.

dsc_0983

Н. Прев. Шиничи Яманака

Следваше награждаването за най-добро шоу и костюми на участниците в косплей шоуто, като събитието беше озарено от присъствието на японския посланик, Негово превъзходителство Шиничи Яманака, който направи фурор, появявайки се на сцената в костюм на Пикачу. Българската публика го посрещна топло, с много смях и овации.

Анивенчър приключи с впечатляващо к-поп шоу, в което български танцьори показаха хореографиите на много известни групи. Цялата публика пееше и танцуваше с тях и искрено се радваше на шоуто, като сред тези фенове бях и аз (използвам момента да се извиня на приятелите си, които може би бяха доста засрамени от пеенето и писъците ми).

С много хъс и заряд танцьорите се раздадоха напълно, скачаха, въртяха се и танцуваха под опасно клатещата се сцена, която май не беше предвидена за такова издевателство, но пък прибави допълнителен ефект към случващото се.

В обобщение, тазгодишното издание на Анивенчър отново беше на ниво, с интересни гости и събития, забавно косплей шоу и невероятни к-поп танци. Духът на източноазиатската поп-култура витаеше в Интер Експо Център без почивка, радвайки хиляди посетители. Благодарим на клуб NAKAMA и техните партньори за организацията и гостоприемството, които направиха един уикенд в София специален. Догодина – пак!

[ + ]