fb
Новини

Aniventure на целувките* (и смеха, и подскачането)

8 мин.

IMG_6050Aniventure 2015 се случи и беше по-добър от очакваното. Като фен, който тръпнеше това събитие да се случи, бях приятно изненадана и залята от интересни събития, срещнах прекрасни хора и все още ходя с глуповата усмивка.

Аз чета” беше медиен партньор на събитието за първи път, но не се концентрирахме само върху литературната част. Имаше толкова много неща да се видят, че едвам смогнах, но ще се постарая да ви разкажа всичко, което успях да асимилирам.

Организаторите от Nakama бяха направили всичко възможно да няма разочаровани фенове на събитието. В зала 3 на Inter Expo Center имаше главозамайващо количество малки и големи щандове, на които се продаваха ръчно изработени ключодържатели, рисунки, колиета, гривнички и всякакви1 такива дреболии, както и оригинален мърчъндайз от известни аниме, манга и фентъзи поредици. Много родни и чуждестранни художници предлагаха плакати и рисунки на герои от комикси, манги, компютърни игри. Тук-там се намираше и някое невероятно изображение на героите от „Властелинът на пръстените” и „Хобит”.

Зала 3 беше претъпкана с хора, с които едвам се разминавах, за това и не можах да заснема някои от най-посещаваните щандове – просто щеше да е снимка на тълпа развълнувани хора. Щандът на Elephant Book Store беше абсолютно недосегаем, човекопотока там беше постоянен.

Единственото ми недоволство идва от чуждестранните гости, които наистина се бяха постарали и имаха много неша, които да радват фенското око и сърце, и все пак, явно не бяха проучили добре на какво точно се радват българските почитатели. Установих го след 15 минутно ровене и местене на супер тежки, но в същото време уязвими плакати. Почти не намерих нещо, което да запали интереса ми, а и за два дни чух доста коментари от случайни посетители, които споделяха мнението ми – имаше оригинален мърчъндайз на анимета и манга, които почти не се гледат и четат, или поне не представляват интерес на младата публика. (Да, детектив Конан, за теб говоря). Но баланс имаше.

3Изключително много се забавлявах на комбинирания щанд на Kiwi, Jaegervega и Crimson Tentacles (ако искате, посетете сайтовете им, има изключителни неща). Бяха се фокусирали върху спортните анимета и два дни не можах да се отделя от тях. Освен, че бяха много слънчеви, забавни и общителни, изкуството им беше изключително оригинално, добре направено и се продаваше на доста достъпни цени.

Щанда на JustUsNerds също даваше възможност на феновете да закупят комикси на Marvel.2

С изненада открих щанда на Ко-миксер, за които не знаех допреди Aniventure. Ко-миксер са група от млади български художници, които правят комикси на различни теми. Нещо като кратки комикс – истории, без продължение, всяка създадена от различен автор. Както разбрах, тогава набираха желаещи да се включат в чудесната им инициатива.

А ако си падате по интересни, малко откачени неща, щанда на Grozen Entertainment е  вашето място. Нещата, които представяха бяха много оригинални, интересни и ги исках всичките!

8До зала 3 се намираше и голямата сцена на Aniventure, която беше почти недосегаема по време на Gaming косплей ревюто през първия ден. Не можах да зърна почти нищо, заграждението се пръскаше по шевовете. Беше доста неприятно да надигам врат и да се опитвам да видя какво се случва, докато хората от време на време избухват в аплодисменти, смях и викове. Остана си мистерия за мен какво точно се случи там, но наваксах след това, когато много от косплейърите се разхождаха из залите и даваха възможност на хората да се снимат с тях.

На втория ден там се проведе епично косплей ревю! Косплейърите, вдъхновени от любимите си 10аниме и комикс герои, бяха невероятни, а пространството пред сцената беше по-запълнено от всякога. За там вече се доредих, можете да видите доста снимки в галерията ни и във Facebook албума ни. А и не отричам, аз също вдигнах доста шум и се радвах на изпълненията, заради което доста от фотографите около мен май искаха да ме утрепят. Имаше огромно разнообразие от изпълнения. Някои косплейъри, просто преминаваха през сцената, други имаха пет минутни сцени, някои се чувстваха доста неловко и не успяха да влязат в роля (да, да, Goku. Беше супер сладък, но не беше зареден докрай), а други сякаш бяха родени за точно такива изпълнение (като моя абсолютен фаворит, който косплейваше Kung Fury и беше умопомрачително добър!).

Зала 4 беше игралната зала. Имаше огромен монитор, на който всеки, който пожелае можеше да гледа турнира по League Of Legends, имаше и други мини-турнирчета наоколо, на които дълбоко концентрирани тийнейджъри (и пост тийнове) се взираха в мониторите и играеха. На щанда на Ozone имаше  бордови игри, както и възможност всеки да поиграе конзолната игра по One Piece (огромна манга поредица и аниме). Но тъй като не съм много по игрите не мога да ви разкажа повече, а и, досещате се, там също беше пълно с развълнувани хора, които не бяха особено в настроение да ми разкажат какво се случва. (Никой не обича такива като мен…)

7В зала 4 също беше позиционирана и Втората сцена на Aniventure, имаше кът за пепакура, оригами и различни уъркшопове, като аз се включих в този за рисуване на chibi-фигурки. (Chibi означава малък и представлява минимализирано изображение на човек/герой/каквото си пожелаете, с цел да изглежда, ами…малко и сладко, концентрирайки се върху особени черти на вашия обект на вдъхновение.) Водещ на това кратко обучение беше Kiwi (споменах ви за нея по-горе), като нейния chibi образ беше увековечен от мен.

В този кът се проведе и арт-конкурса, на който не очаквах кой знае колко, но останах приятно изненадана.

Наоколо имаше и обособени маси, на които всеки можеше да поиграе настолни игри и Magic The Gathering. (Познайте къде се лепнах аз, хехе!)

На втората сцена се провеждаха различни лекции, които обогатяваха познанията и културата на всички посетители9. През първия ден присъствах на лекция за Онсен или как се къпят японците в минерални извори. Беше изключително интересно, а и представянето на Дора от Nakama, както винаги, правеше нещата още по-интересни. Имаше лекция за драконите в запада и изтока, имат ли те почва у нас и какви са различията помежду им. Всеки фентъзи фен малко или много отбира от дракони, но това, че си запознат с материята не правеше лекцията скучна.

12Най-интересната лекция (за мен) се проведе през втория ден от една много симпатична виетнамка. Лекцията беше озаглавена Tips&Tricks: как да впечатлиш и да се сприятелиш с азиатец. С моята компания шеговито сложихме подзаглавие „How to get asian husband”. Девойката беше изключително изчерпателна, като ни даде да разберем, че в основата си общуването с азиатци не е особено различно от това с европейци, но си имат определени правила и теми, които не е хубаво да се подхващат (като например въпроси от рода на „Яла ли си куче?” се оказват неприятни. Да се чуди човек…), някои неправилно зададени въпроси могат да обидят азиатеца, а ако е особен този азиатец, може да станете мишена на саркастичните му отговори.

Единствения минус на зала 4 беше липсата на заграждения. Вълнения от LoL турнира се усещаха навсякъде, ако се случеше нещо особено вълнуващо там, на Втора сцена не се чуваше нищо, за уъркшоп-кътовете да не говорим. Но пък как да им се сърдиш на хората, че се радват на пентакил…

Във времето, в което не притеснявах разни хора с въпросите и вниманието си, бях заобиколена от косплейъри, пищящи девойки, фенове на всякакви неща, видях ужасно много оригинални хора, както и не чак толкова оригинални тийнейджърчета, някакви много мускулести типажи, които стояха абсурдно на фона на слабичките, високи момчета с очила. Палитрата от интересни и странни субекти беше пълна.

А аз се навиках и напищях на воля. Aniventure е събитие, на което можеш да дадеш воля на фена в себе си и да бъдеш какъвто си поискаш, колкото поискаш и никой няма да те гледа критично или въпросително. Ако сте пропуснали събитието и сега съжалявате – спокойно! Aniventure ще има отново! И не се съмнявам, че организаторите от Nakama ще се постараят следващия да е също толкова добър и вълнуващ! Благодаря ви, чудесни хора, за прекрасните почивни дни!

 

*По време на косплей ревюто през втория ден, водещият Хипи обяви тазгодишния фестивал „Aniventure на целувките”, защото всички косплейъри се целуваха…много!