fb
ИнтервютаНовини

Анна Йончева: Искам снимките на „различните“ деца, които правя, да носят усмивки, а не съжаление

6 мин.

В навечерието на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април – излезе специалното безплатно издание с кауза „Да се запознаем с „различните“ деца на България“. Цветната фотокнига е дело на основателя на проекта „Различните“ деца на България“ Анна Йончева и Ваня Тодорова – председател на фондация „Можем заедно, които обединяват усилия в дългосрочната и благородна кауза да помогнат на повече деца в училище да се запознаят с начина на живот и да изградят от малки разбиране и уважение към своите връстници със специфични потребности.

Днес ви срещаме с Анна Йончева, която ни разказа повече за книгата, за каузата на живота си и за какъв свят мечтае.

Какво ви мотивира да създадете фотокнигата „Да се запознаем с „различните“ деца на България“?
Желанието ми да запозная обществото и преди всичко децата с техните връстници със специални потребности. Да им покажа, че те не са опасни и заразни. Че също като тях имат мечти, които искат да сбъдват! Истината е, че децата са непринудени и непредубедени и при правилно поднесена информация за състоянието на техния връстник с увреждане не се притесняват да играят, учат с него и да му помагат.

Разкажете ни малко за процеса на създаването на книгата.
От две години снимам, показвам и разказвам за “различните” деца на България. Започнах да правя събития, изложби. Целта ми винаги е била една – снимките да не предизвикват съчувствие, а точно обратното – усмивки! Някъде след първата година в мен се зароди идеята да напиша книга. Но не каква да е, а фотокнига. Всички знаем, че децата обичат книжки с картинки :) Някъде по това време се запознахме с Ваня Тодорова. Тя е председател на Фондация “Можем Заедно” и собственик на конна база Ахил. Помага на деца със специфични потребности чрез конна терапия.

След откриването на Националната ми изложба в края на 2020 г. седнахме в едно заведение и аз ѝ разказах за моята мечта за книга. Тя веднага се съгласи да застане до мен. Това, което всъщност ни събра, беше зародилата се и в двете идея, че една от причините за изолацията на децата със специфични потребности е недостатъчната информираност на обществото за тяхното състояние и нужди. Има много случаи, когато родители на деца в норма, каквито сме и двете с Ваня, не знаят как да реагират при вида на дете с увреждане и се чувстват неудобно да говорят с неговите родители. Така се роди съвместната ни  инициатива „Да се запознаем“, която има за цел не само да показва „различните“ деца, но и да разказва за тях на достъпен и разбираем език.

В книгата всички герои са реални. Техните мечти са истински и толкова естестествени. Състои се от 66 страници и включва състояния като аутизъм, детска церебрална парализа, нарушения на зрението и слуха, спинална мускулна атрофия, синдром на Даун и други редки генетични синдроми. Във всеки раздел има кратко и достъпно описание на конкретното състояние, като е поставен акцент върху това, което детето може да прави, а не какво не може да прави. Още от самото начало с Ваня бяхме единодушни, че книгата ще се разпространява свободно и напълно безплатно, защото искаме да стигне до всяко семейство и всяко дете. Вярваме, че това е пътят към промяната в нагласите. 

Какви са плановете ви за разпространение на книгата в учебните заведения? 
Първоначалният тираж на книгата от 500 броя беше изчерпан моментално, което много ни зарадва. На 26 април организирахме благотворителен базар, на който успяхме да съберем средства и за следващият тираж от 2 хиляди бройки, който очакваме да е готов около 10 май. Изграждаме мрежа от координатори по градовете, които са съгласни доброволно да я разпространяват. За наша огромна радост едно от най-големите издателства в България застава зад нас и ще ни подкрепят с издаване и разпространение на книгата в училища и градини в цялата страна.

Какви отзиви срещате досега от деца и възрастни за проекта ви?
Прекрасни, вдъхновяващи и мотовиращи ни. Ще цитирам едно от последните съобщения, които получихме от родител: “Това, което правите, е страхотно! Защото имам възможността да разкажа на сина ми за тези деца и да му обясня, че те са като него и могат да бъдат приятели и да се забавляват заедно.“

Всъщност това е  нашата цел. На прав път сме! :)

Оптимист ли сте за промяната на нагласите на обществото ни към хората с увреждания?
Да. Виждам, че малко по малко хората стават по-сърдечни и толерантни. Може би ще отнеме време, но вярвам, че с правилен подход и достатъчно информация промяната е напълно възможна. 

Сещате ли се за книги, които ни срещат с “различни” герои, които могат да покажат на читателите, че да си различен не е страшно и задължително лошо?
За една-единствена – на фондация „Живот със Синдром на Даун“, която се казва “Приключенията на Крис и Микаела” и описва живота на Микаела, която е със Синдром на Даун. 

Какви са следващите ви планове, свързани с каузата ви?
На 22 мй от 14 ч. в лятната градина на хотел Хилтън организираме благотворително събитие под наслов “Да творим ЗАЕДНО”, в което ще участват много творчески ателиета, ще има театър за децата и много изненади. А на 30 май и 6 юни по повод Международния ден на детето организираме още две благотворителни събития в конна база Ахил под наслов “Да яздим ЗАЕДНО”. Те са  безплатни и са отворени за всички деца. Идеята ни е да запознаваме децата с връстниците им със специфични потребности, да ги учим на толерантност, разбиране и уважение. 

Споделете ни за своя голяма цел или мечта – за света, в който искате да живеете.
Мечтая за един спокоен свят, в който да мога да живея без страх да прегърна човека до себе си. Пандемията промени ужасно живота на хората. В тези трудни времена имаме нужда от хубави моменти, които да ни карат да се усмихваме. 

Аз искам да създавам такива моменти. 

И да се кача на самолет, защото никога не съм летяла :)  

Предлагаме ви да разгледате снимки от официалното представяне на книгата на 25 април.

Всеки, който желае да подкрепи каузата на екипа на „Да се запознаем“, може да го направи чрез Volontime – социалната мрежа за добри дела – онлайн платформа, която не удържа такси от направените дарения. За дарения по банков път: IBAN: BG15FINV91501217270025, Фондация „Можем Заедно“, основание: Дарение за фотокнига „Да се запознаем“.