fb
БългарияНовиниПанаирът

Анна Мои и Махи Бинбин откриват седмото издание на Софийския международен литературен фестивал

4 мин.

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал стартира официално днес и ще продължи до 15 декември. В него ще участват над 100 души, програмата ще включва близо 50 събития, а „Аз чета“ отново е партньор на фестивала. Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият фестивала днес от 17:00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“. Двете лекции ще бъдат посветени на теми, към които двамата имат задълбочен творчески интерес.

Международната програма на фестивала тази година е посветена на френскоезичната литература и нейното многообразие, което в значителна степен идва от писатели, за които френският език не е майчин.

Махи Бинбин (снимка: Laurent Moulager)

Махи Бинбин пише романа си „Звездите на Сиди Мумен“ за четиринадесет младежи на възраст между 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 г. се самовзривяват на различни места в града. Махи Бинбин прекарва доста време в този регион, за да разбере процеса на радикализация и как „някой създава човешки бомби за толкова кратко време“.  Книгата е преведена на 15 езика. По нея е създаден и филм с името „Божиите коне“. „Тъй

Анна Мои

като спечелихме пари и известност на гърба на немотията, решихме да върнем дължимото на тези деца.“ – казва Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които днес приютяват над 1000 деца.

Анна Мои е носител на висшето френско отличие за „значителни заслуги към обогатяването на френското културно наследство“ – Ордена за изкуство и литература. Тя говори шест езика, но в България Анна Мои ще разкаже за избора да пишеш на френски, да разказваш именно на този език за травмата, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя нарича изборът да пишеш на език, различен от майчиния, трансгресия.

 

Ето и останалите събития от първия ден на Фестивала:
10:00 – 11:00
Международна конференция: Френската литература на кръстопътя на езиците и културите
Лекция: Ан-Розин Делбар, Белгия
Място: Огледална зала, СУ „Св. Климент Охридски“11:00 – 12:00
Международна конференция: Имигрантът Цветан Тодоров
Лекция: Стоян Атанасов
Място: Огледална зала, СУ „Св. Климент Охридски“12:00 – 12:30
Международна конференция: Лотреамон и Другите в Монтевидео
Изказване: Н.пр. Омар Меса, Посланик на Уругвай в Румъния
Интервю с Василис Алексакис, Гърция
Място: Огледална зала, СУ „Св. Климент Охридски“

14:00 – 15:30
Международна конференция: Свобода, революция, памет
Кръгла маса с писателките: Ким Тхуи (Виетнам), Луиза Еченике (Испания), Магда Карнечи (Румъния) и Самира Негруш (Алжир)
Място: Огледална зала, СУ „Св. Климент Охридски“

15:30 – 16:30
Международна конференция: Множествени идентичности – Исмаил Кадаре, Нина Яргеков, Щардот Джаван
Дискусия с участието на: Валбона Гаши-Бериша (Косово), Кристина Хорвач (Унгария) и Лариса Луика (Румъния)
Място: Огледална зала, СУ „Св. Климент Охридски“

Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал и 47-ия Международен панаир на книгата се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията се провеждат в партньорство с Международната организация на франкофонията, Френски институт, Посолство на Швейцария в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Национален дворец на културата. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2019 г.

Медийни партньори: БНТ, N-Joy, bTV Radio, Jazz FM, Classic FM, Дарик радио, Дневник, Offnews, Програмата, вестник К, Въпреки, Виж!, Литературен вестник, Аз чета, Портал Култура, Артакция, Jasmin.bg
Със спонсорската подкрепа на Storytel
Визуална кампания на фестивала: The Smarts 

Още за програмата на Софийски международен литературен фестивал можете да прочетете тук.