fb
БългарияНовини

Софийски международен литературен фестивал 2019 с богата програма от близо 50 събития

7 мин.

Седмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе между 9 и 15 декември с над 100 участници, близо 50 събития, сред които срещи с български и чуждестранни автори, тематичен панел „Разговори за бъдещето“, дискусии и изложби. Събитието се провежда с медийното партньорство на сайта „Аз чета“.

Международната програма на литературния форум ще бъде посветена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите автори ще бъдат от различни държави и континенти. Литературният фестивал ще започне с Международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 9 и 10 декември в СУ „Св. Климент Охридски“.

От 10 до 15 декември програмата на фестивала ще бъде основно на сцената на Мраморно фоайе в НДК, паралелно с 47-ия Софийски международен панаир на книгата.

Махи Бинбин (снимка: Laurent Moulager)

Две публични лекции ще поставят началото на тазгодишното издание на Софийски международен литературен фестивал. Виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин ще открият официално фестивала и на 9 декември от 17 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

За първа година ще се проведе панелът Разговори за бъдещето, който ще включва теми като киберпънкът; бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията; трансхуманизацията; видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

В следващите дни още осем автори ще допълнят и обогатят разбирането за френскоезичната литература. Срещата с тях ще бъде на Мраморно фоайе в НДК. Част от програмата са някои забележителни имената в литературата, писана на френски език, като алжирската поетеса и писателка Самира Негруш, виетнамската писателка, която днес живее в Канада – Ким Тхуи, писателят и режисьор от Белгия – Жан-Марк Тюрин, вторият белгийски автор в програмата – Армел Жоб, люксембургският поет Жан Портанте, французинът Франсоа-Анри Дезерабл, швейцарският автор, носител на „Гонкур“, Бернар Коман и канадският писател Дени Терио. Като част от чуждестранната програма може да бъде мислено и участието на три български писателки и поетеси, които пишат на френски език: Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова. Подробности ще откриете в книжния календар на сайта ни.

Анна Мои

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. Сред българските участници тази година са поетите и писателите: Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

Изложбите

На сцената на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде експонирана миниизложбата на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Тя ще представлява пролука към многоцветния свят на хрумванията ѝ. Изложбата ще бъде както за гледане, така и за четене, тъй като специално за нея текстове подготвиха писатели, издатели и преводачи. Изложбата ще бъде официално открита на 10 декември от 18:00 ч.

На 11 декември от 17:00 ч. Антон Стайков ще представи своята лекция Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

Специални проекти

На 10 декември от 20:00 ч. ще се проведе Тайното поетическо четене. Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване. Тайното поетическо четене докрая ще остане без какъвто и да е намек за това къде ще се проведе, кои ще са поетите и каква ще бъде музиката. Знае се единствено, че поетите отново ще имат задачата заедно със своите стихотворения, да прочетат и едно стихотворение, написано от френскоезичен автор, а също така да разкажат поне една (може и да не е тяхна) тайна.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20:00 ч. във Fox Book Café. Тези лични срещи между читател и писател наподобяват случайния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е пряк участник. В рамките на 5 минути всеки гост на събитието ще има възможността да разговаря с един или няколко от писателите. Авторите ще са подготвили теми за разговор, а хората ще сядат при тях на случаен принцип. Местата са ограничени и е нужно предварително записване.

Миналата година за пръв път Софийският международен литературен фестивал започна инициатива, чрез която отделя специално внимание на значими литературни събития, разпознаваеми, устойчиви, интересни, непознати или напълно нови начинания. Част от СМЛФ представя ще бъдат литературният фестивал Пловдив чете, който се провежда вече 16 години; филмовият формат за визуална поезия Щрих и стих и новите шест авторски филма, вдъхновени от шест български поеми; единственото по рода си Списание за танц в България и разговор за срещата между танца и литературата; Градски детектив – подкастът за градски легенди и любопитни моменти от архитектурната и културна история на градовете; Читателският клуб на НБУ с обсъждане на „Серотонин“ на Мишел Уелбек и Нова българска драматургия и победителите от Конкурса за нова пиеса на НБУ за 2019.

Известният литературно-сценичен формат Актьори срещу поети ще гостува на фестивала със съдействието на Storytel на 14 декември от 20:00 в ДНК – пространство за съвременен танци и пърформанс. В поетичната битка този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети като Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят срещу тях ще бъдат: Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.
Събитието ще бъде със свободен достъп.

Основната сцена на фестивала отново ще бъде на Мраморно фоайе в НДК, но събития от програмата ще се провеждат още в СУ „Св. Климент Охридски“, Fox Book Café, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и в Литературен клуб „Перото“.
По същото време се провежда 47-мото издание на Софийския международен панаир на книгата, посещаван всяка година от над 40 000 души.
***
Седмото издание на Софийския международен литературен фестивал и 47-ия Международен панаир на книгата се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и Столична община. Събитията се провеждат в партньорство с Международната организация на франкофонията, Френски институт, Посолство на Швейцария в България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Национален дворец на културата. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2019 г.

Медийни партньори: БНТ, N-Joy, bTV Radio, Jazz FM, Classic FM, Дарик радио, Дневник, Offnews, Програмата, вестник К, Въпреки, Виж!, Литературен вестник, Аз чета, Портал Култура, Артакция, Jasmin.bg
Със спонсорската подкрепа на Storytel
Визуална кампания на фестивала: The Smarts