fb
БългарияНовини

„Аполония“ посреща Светлана Алексиевич и Георги Господинов

3 мин.
Снимка: Парадокс

Нобеловият лауреат за литература от 2015 г. Светлана Алексиевич и българската гордост – носителят на Международната литературна награда „Букър“ за 2023 Георги Господинов са сред гостите на тазгодишното 39-о издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Събитието, което съчетава литература, музика, театър, кино и изложби, ще се проведе от 28 август до 5 септември 2023 г.

Откриването ще бъде с гала концерт на Музикален театър „Стефан Македонски“. Програмата включва още изпълнения на „Фондацията“, „Сигнал“ и Б.Т.Р., Мария Илиева, Михаела Маринова и други български музиканти.

Първата книжна среща ще бъде със Стефан Цанев на 29 август.

На 2 септември специален международен гост ще бъде Светлана Алексиевич. Срещата с нея започва от 18:00 часа в Художествената галерия в Созопол.
Светлана Алексиевич е Нобеловият лауреат за литература за 2015 г. Отличието се присъжда на белоруската писателка за нейното „многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, отбелязват от Шведската академия, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез своя изключителен метод грижливо да създава колажи от човешки гласове. Българските читатели познават Алексиевич от книгите „Войната не е с лице на жена“, „Последните свидетели“, (изд. „Парадокс“, преводач Боян Станков), „Цинковите момчета“ (изд. „Парадокс“, превод: Боян Станков и Светлана Комогорова-Комата), „Чернобилска молитва“ (изд. „Парадокс“, преводач Момчил Шопов) и „Време секънд хенд“ (изд. „Парадокс“, превод: Ангелина Александрова и Тотка Монова).

На следващия ден, 3 септември, Георги Господинов ще проведе и майсторски клас по творческо писане. От 19 ч. започва среща, посветена на наградата „Букър“, която писателят получи за книгата си Time Shelter „Времеубежище“ (изд. „Жанет 45“, превод: Анджела Родел) на специална церемония в Лондон, в навечерието на най-светлия български празник – 24 май.

По време на „Аполония“ ще бъдат представени книгите „Екстазис“ на Радослав Бимбалов (изд. „Сиела“), „Диктатори, трактори и други приключения“ на Димитър Кенаров (изд. „Жанет 45“), „Оловна тишина“ на Ивайла Александрова (изд. „Жанет 45“), „Корабът на сирените“ на Александър Секулов (изд. „Хермес“), „Едно възможно начало“ на Тодора Радева (изд. „ICU“), „Хора с прякори“ на Божидар Манов (изд. „Колибри“) и „Записки от Шато – Лакрот: Резиденция Злокучане“ на Мария Касимова – Моасе (изд. „Колибри“).

По време на фестивала ще бъдат излъчени и много български филми сред които „Шекспир като улично куче“, „Чалга“, „Анна“, „Васил“, „Добрият шофьор“ и много други съвременни продукции.

Вижте пълната програма на „Аполония“ 2023 тук.

Книгите, споменати в тази статия, както и много други заглавия с отстъпки, ще намерите в Ozone.bg.


Прочетете още:

18 разтърсващи цитата от „Цинковите момчета“ на Светлана Алексиевич

Светлана Алексиевич: Когато братя си забиват нож в гърба, това е предателство

Светлана Алексиевич е носителка на наградата „Анна Политковская“ за 2018 година

„Кученце миличко, прости ми… Кученце миличко, прости ми…” (Из „Последните свидетели” от Светлана Алексиевич)

Човекът е по-голям от войната (Из „Войната не е с лице на жена“ от Светлана Алексиевич)

Георги Господинов се нареди до Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък за европейска награда

15 цитата от „Времеубежище“ на Георги Господинов