fb
НовиниПо света

Нобеловата награда за литература за 2015 бе присъдена на Светлана Алексиевич от Беларус

2 мин.

Нобеловата награда за литература за 2015 година отиде при Светлана Алексиевич от Беларус. Името на победителя бе обявено от Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия, първата дама на тази позиция.

Алексиевич е 14-та жена, носител на приза, и получава наградата

за многогласните произведения, които са паметник на страданието и куража на нашето време.

 

Алексиевич е родена на 31 май 1948 г. в украинския град Станислав. Отраства в беларуско село, следва журналистика в Минск, след което работи като репортерка и учителка. От 1976 г. насам публикува наред с книгите си есета и репортажи. Сред художествено-документалните й книги са „Чернобил – хроника на бъдещето“, „Войната не е с лице на жена“, „Цинковите момчета“, „Времето на секъндхенда“. Отявлен противник на политиката на беларуския президент Александър Лукашенко, тя определи диктатурата в постсъветското пространство като „чудовище“.

Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в Стокхолм и Осло на 10 декември, годишнината от смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел. С изключение на наградата за мир, която се връчва в Осло, всички Нобелови награди се връчват в Стокхолм от крал Карл XVI Густаф.

„Изключително горди сме, че решихме да преиздадем книгите на Алексиевич. Българският читател има нужда от тях“, сподели Райчо Ангелов, главен редактор на изд. ПАРАДОКС. Сред заглавията, които ще публикуват е и ново издание на романа“Войната не е с лице на жена“.

От основаването й досега 107 писатели са удостоени с Нобелова награда за литература. От тях 13 са жени, включително и най-възрастният лауреат на наградата, Дорис Лесинг. Най-младият й носител пък е Ридиърд Киплинг, поет и писател, познат на читателите най-вече с „Книга за джунглата“.