fb
НовиниПо света

Apple купува компанията за анализи BookLamp

1 мин.

Компанията за анализ и препоръка на книги BookLamp е вече собственост на Apple след сделка за приблизително $10-15 милиона, съобщава The Bookseller.

Ходът на Apple може да се разгледа като опит да се конкурира с Amazon в сферата на книжните препоръки. След като Amazon купи Goodreads в началото на миналата година, платформата е вече част от новите устройства на Amazon. Смята се, че закупуването на BookLamp ще подобри възможностите за препоръки, търсене и категоризация на iBooks заглавията.

TechCrunch първи съобщават за изкупуването на компанията след анонимен сигнал от читател. Apple признават, че от време на време се сдобиват с по-малки технологични компании, но отказват да коментират целите или плановете си.

Седалището на BookLamp е в Айдахо, САЩ. Най-популярният продукт на компанията, Book Genome Project,  използва стилов анализ на други заглавия, за да препоръча нови книги на потребителите си. “Програмата разделя книгата на 100 сцени и прави „ДНК анализ“ на всяка от тях, като разпознава 132 тематични елемента и още над 2,000 променливи”, обяснява мениджърът на BookLamp Арън Стандън пред Publishing Perspectives.

В момента базата данни на BookLamp разполага с 20,000 заглавия – основно от издателствата Random House и Kensington, за които е събрала общо почти 650 милиона единици данни от измервания.

Източник казва пред TechCrunch, че сделката по изкупуването на компанията включва както технологията, така и служителите на BookLamp, а цената е „между $10 и $15 милиона“. От BookLamp все още не са коментирали новината.