fb
Големите

Артуро Перес-Реверте – майсторът на интелектуалния трилър

3 мин.

РевертеИсторически сюжети, ярки персонажи, вълнуващи приключения, тъмни заговори, интриги, шпионаж, шах, любов и страст са само част от елементите, които ще откриете в романите на един от най-популярните испански писатели – Артуро Перес-Реверте.

Сами по себе си тези съставни части не означават почти нищо, но начинът, по който писателят работи с тях, прави важната разлика между посредственото, доброто и великото писане. В битката за читателското внимание и признание Перес-Реверте отдавна вече се е отличил. Защото той разказва истории с характерна задълбоченост и напрегнатост на действието, със запомнящи се герои и великолепно предадена нюансираност на емоции и детайли.

Но от успешната писателска кариера, на която понастоящем е изцяло отдаден, го дели малко по-обиколен път.

След като завършва журналистическото си образование, Артуро Перес-Реверте започва работа последователно в ежедневника „Пуебло“ и в „Телевизион Еспаньола”. В началото на 90-те години води нощната програма с иновативна концепция „Законът на улицата“ по Испанското национално радио, която дава поле за изява на многобройни персонажи от различни сфери на живота, сред които и престъпници.

Като военен кореспондент от 1973 до 1994 г. предава въоръжените конфликти от Кипър, Ливан, Еритрея, Сахара, Малвините, Ел Салвадор, Никарагуа, Чад, Либия, Судан, Мозамбик, Ангола, Персийският залив, Хърватия, Босна и пр. Войната в Еритрея сякаш оставя най-дълбок отпечатък у писателя. В Източна Африка той изчезва за няколко месеца и оцелява като по чудо. Еритрея е споменавана многократно в романите и статиите му.

През 1994 г. Перес-Реверте окончателно приключва журналистическата си кариера и се кралицата на югаотдава изцяло на литературата. Романът, с който си спечелва международно признание, е „Майсторът по фехтовка”. До момента има публикувани  над 18 романа, които го утвърждават като майстор на интелектуалния трилър, и няколко сборника със статии.

Безспорните качества на романите на испанския писател не остават незабелязани и в киното. „Майсторът по фехтовка“, „Фламандският майстор“ и „Деветата порта“ (режисьор е Роман Полански, а Джони Деп е в главната роля) са адаптирани за голям екран с очакван успех.

Романът „Кралицата на Юга”, чието второ издание на български език излезе съвсем наскоро, е превърнат в сериал, който предизвика голям интерес и се излъчва по международния филмов канал FoxCrime.

Артуро Перес-Реверте е лауреат на множество литературни награди: Голямата награда на Франция за литература, наградата “Жан Моне” за европейска литература, Рицар на френския орден на литературата и изкуствата, италианската награда „Валомброза – Грегор фон Резори“ за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания и доктор хонорис кауза на Картагенския политехнически университет. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.

Че Артуро Перес-Реверте е запален играч на шах, разбираме от неговите творби, където под една или друга форма присъства тази древна игра, и това е цялата информация, която имаме за личния живот на писателя. Той не желае личното му пространство да става достояние на широката публика и предпочита книгите и репортажите му да говорят вместо него. Да оставиш работата ти да говори вместо теб е сложен избор, който заслужава единствено адмирациите на публиката.

[ + ]