fb
@-книгиАудиокниги

Аудиокнигите изпреварват по ръст на продажбите хартиените през 2017 г.

3 мин.

Аудиокнигите са най-бързо развиващият се сегмент в индустрията на дигиталното издаване, твърди статия на Goodеreader. През изминалата 2017 г. САЩ продължава да бъде най-големият пазар на аудиоформати с продажби, възлизащи на 2.5 милиарда долара, като се наблюдава увеличение с близо 20% в сравнение с 2016 г. Мишел Коб от Асоциацията на аудиокнигоиздателите (Audio Publishers Association, APA) сподели, че 26% от американското население е слушало поне една аудиокнига през изминалите 12 месеца.

Според годишния доклад на APA се наблюдава ръст от 33.9% в броя издадени аудиокниги в сравнение с предишната година. Макар че финалните и точни данни все още не са отчетени, се смята, че през 2017 г. има над 79 хиляди издадени нови аудиокниги, с 29% повече от 2016 г.

Отбелязва се и значително раздвижване на интереса на младите хора към аудиокнигите – 48% от всички слушатели са под 35-годишна възраст. Тази възрастова група е слушала средно по 15 аудиокниги през изминалата година. Анкета посочва, че вероятността да се завършат повече книги нараства, ако се разчита на аудиокнигите като допълнение към традиционните хартиени издания.

 

Тенденциите при аудиокнигите през 2017 г.

  • 29% от ползвателите на аудиокниги са слушали през смартфоните си, със 7% повече в сравнение с 2015 г.;
  • най-предпочитаното място за слушане на аудиокнига е дома (57%), на второ място е колата (32%);
  • 68% от честите слушатели на аудиокниги вършат едновременно домакинска работа. Сред останалите дейности, съчетани с аудиокнигата, са печенето (65%), физическите упражнения (56%) и ръчния труд (36%);
  • 19% от анкетираните използват нововъведените гласови безжични говорители (пр. Amazon Echo и Google Home), като процентът скача на 30 при най-редовните ползватели на аудиокнигите;
  • аудиочитателите са завършили средно 15 книги през 2017 г.;
  • най-често посочваните причини за харесването на аудиоформата на книгите са: 1) може да се съчетават с извършване на странични дейности; 2) аудиокнигите са лесно преносими и можеш да ги слушаш навсякъде; 3) анкетираният обича да му бъде четено на глас;
  • аудиокнигите са толкова популярни, че някои издатели пропускат издаването на книгата в традиционния й вариант и директно я пускат в аудиоформат;
  • увеличава се и интересът към подкастовето – 40% от американското население са слушали подкаст през 2017 г., с 4% повече от 2016 г. Компаниите, разпространяващи аудиокниги, виждат потенциал в подкастовете като пробуждащи желанието на слушателя да посегне и към аудиокнига. Логиката е, че ако се предостави възможност за достъп до безплатно съдържание, хората ще бъдат склонни след това да ползват и платен абонамент.

 

Пазарът на аудиокниги през 2017 г.

Индустрията на аудиокнигоиздаването се разшири в глобален мащаб през изминалата година. Иън Смол, бивш изпълнителен директор и настоящ главен мениджър на сайта Audiobooks.com, споделя, че се наблюдава ръст сред клиентите им под 25 години. Това разширяване на целевата група аудиочитатели е тенденция от последните няколко години. Той коментира още:

Окуражаващо е да видя, че тази година се даваше приоритет на аудиосъдържанието. Предишни години аудионигата се забавяше значително спрямо хартиения носител или въобще не се издаваше такъв формат. Забележителна е промяната в нагласите. Днес някои аудиокниги дори изпреварват своите хартиени еквиваленти.

Смол изтъква още връзката между продажбите на аудиокниги и филмовите и телевизионни адаптации. Например едно от водещите издателства в света – HarperCollins – сключи договор с Кенет Брана за издаването на нова аудиоверсия на „Убийство в Ориент експрес“ с цел да подкрепи излизането на филма на големия екран. Брана, който режисира и участва в екранизацията, озвучава едноименната аудиокнига.