fb
Ревюта

Историята на Меркуцио Полински – световноизвестният писател в миши вариант

3 мин.
Avtobiografichna kniga na Merkuzio Polinski Genadiya Kortova

Avtobiografichna kniga na Merkuzio Polinski Genadiya KortovaМеркуцио Полински се е сдобил със световна слава: печелил е редица награди за своите творби. Как обаче този симпатичен мишок се е превърнал в писател? Младата авторка Генадия Кортова разказва за първите стъпки на героя чрез своя превод от миши език на “Автобиографична книга на Меркуцио Полински” (изд. “Делакорт”).

Меркуцио е мишле и като малък прилича на всяко нормално дете: обича майка си Маргюрит, често прави необмислени пътешествия из къщата на писателя Пол, в която живее и най-важното – не спира да мечтае! Запленен от историите, разказвани от Пол на дъщеря му Роза, Меркуцио ту слуша в захлас, ту се изпълва с безмерна тъга. При един такъв случай той осъзнава, че иска да стане писател, даряващ радост на околните.

“Разбрах, че има много начини, по които можем да даряваме радост на света и един от тях е чрез любовта… “

Писателски опит обаче се трупа не само с четене, но и със слушане, с наблюдения върху заобикалящия ни свят и с много разсъждения. Малкият Меркуцио започва да трупа своите впечатления, макар и често да не е способен да си обясни защо някои моменти го натъжават.

“Твоят “истински аз” се крие от теб, когато си тъжен, и се появява, когато си щастлив. Затова колкото по-бързо откриеш защо тъжиш, толкова по-бързо ще можеш да се върнеш към онзи “аз”, който е винаги щастлив.”

Моментите на тъга са свързани с тегнещото чувство на обреченост, че нищо няма да е същото и скоро Роза ще промени живота му завинаги, щом се налага да се прибере у дома – сред звездите…

Книгата „Автобиографична книга на Меркуцио Полински“ е четиво, доста различно от всички детски книги, на които съм попадала. В нея авторката Генадия Кортова е събрала житейски разсъждения за необходимостта да даряваме и да получаваме щастие, за значимостта на приятелството, на вниманието към околните и към всеки детайл. Това е книга и за живота – такъв, какъвто ни е предложен, без възможност да променяме неговия ход, а само нашата нагласа към случващото се.

Ако е възможно подобно сравнение, бих съпоставила историята на Роза и Меркуцио с книгата „Вината в нашите звезди“ на Джон Грийн. И в двете произведения открих най-чистата и истинска философия за смисъла на живота, която виждаме единствено чрез предопределеността на неизбежния край. За да не ви подвеждам, не очаквайте да откриете буквална прилика между тийн бестселъра и автобиографията на мишлето Меркуцио – погледнете през розовата мъгла, стелеща се в стаята на Роза, и вероятно ще откриете онова чувство, каращо желанията за смислен живот да цъфтят.

Според коментар на млад читател, „в тази книга няма нито един лош герой“ (което си е напълно вярно). Стилът на писане на Генадия Кортова също е доста интересен – словоредът е някак поетичен и ми напомня Шекспировите произведения. Нежните илюстрации са дело на Йоана Кортова – сестра на авторката. Интересен е и фактът, че английски вариант на произведението се продава в Amazon.com.

Книгата е номинирана и в наградата “Бисерче вълшебно” 2015 в раздел “Мечтатели”!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]