fb
НовиниПо света

Авторът на „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ Робърт Пърсиг почина на 88 години

1 мин.

Писателят и философ Робърт М. Пърсиг, автор на съвременната класика „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, е починал на 88-годишна възраст в понеделник в дома си в щата Мейн след дълго боледуване, съобщават неговите издатели от William Morrow & Company.

Пърсиг е роден на 6 септември 1928 г. в Минеаполис в семейството на университетски преподавател по право. Завършва гимназия на 15 и веднага след това е пратен в армията, за да се включи във Втората световна война. Именно докато е в Южна Корея, Робърт се запознава с източните философии, които след това ще са основен мотив в неговата работа.

Освен на „Дзен“, Пърсиг е автор само на още една книга – публикуваната през 1991 г. „Лайла“. Преди Уилям Мороу да се съгласи да публикува първия му роман през 1974 г. обаче, над 120 издателства отказват да го направят. „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ е вдъхновена от пътуване с мотоциклет из американския Запад, което писателят предприема през 1968 г. заедно с големия си син Крис (на снимката).

Прочетете и подробния текст за живота на Робърт М. Пърсиг от Милена Златарова в рубриката „Големите“.

[ + ]