fb
БългарияНовини

„Аз чета“ и трима детски писатели отново се включват в инициативата „Забавно лято, грижовна есен“

2 мин.

За втора поредна година „Аз чета“ ще се включи в инициативата „Забавно лято, грижовна есен“, организирана от Фондация BCause и „Филип Морис България” в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега” и Фондация “Направи добро – Александровска”.

И тази година ще бъдем заедно с трима съвременни български детски писатели – Радостина Николова („Приключенията на мотовете“, „Кико без крила“), Нуша Роянова („Джак и Ема“, „Жабчето Жо“) и Цвета Белчева („Тялото говори“). Николова ще гостува в гр. Хаджидимово на 19 юли, а останалите срещи с деца между 1. и 7. клас ще бъдат през август.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ ще се проведе за четвърта поредна година в 14 общини, 23 градове и села от четири български региона – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. Тя е част от инициативите на „Филип Морис Интернешънъл“ за корпоративна социална отговорност за подпомагане на местни общности в тютюнопроизводителните региони.

Програмата се реализира в три части: безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца, безплатни специализирани медицински прегледи и консултации на място за възрастни хора, и „Академия местни предприемачи”, която включва обучения по предприемачество за хора с бизнес идеи и за активни неправителствени организации в същите региони.

Никола Райков и децата от Вълкосел през 2017 г.

Никола Райков и децата от Вълкосел през 2017 г.

Тази година в безплатната образователно-приключенската академия „Забавно лято“, през юли и август ще бъдат включени над 650 ученици на възраст от 7 до 14 години в 20 населени места. Целта е децата от Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Крумовград, Странджево, Бенковски, Чакаларово, Дулово, Окорш, Правда, Черник, Искра, Цар Самуил, Нова Черна, Тутракан, Силен и Караманци да подобрят способностите и мотивацията си за учене и да придобият ценни умения и познания за личностно развитие, работа в екип, наблюдателност, природни науки чрез различни видове образователно-игрови модели, адаптирани за съответната възрастова група. В с. Искра, община Ситово вече 23 деца между 1-ви и 4-ти клас организираха научна конференция по примера на конференциите TED Talks. Разделени на отбори, те представиха географските чудеса от цял свят пред инструктори, учители и родители.

„Забавно лято, грижовна есен“ бе обявена от Български дарителски форум за „Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие“ за 2017 г., а заради програмата тази година „Филип Морис България“ получи награда от Центъра за приобщаващо образование за компания, даряваща крила на българското образование.

Вижте как заедно създавахме книжни супергерои в миналогодишното издание на програмата: