fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Нови заглавия

4 мин.

Представяме ви кратък списък с новите заглавия от началото на 2017 г., които ви препоръчваме да потърсите по време на Пролетния базар на книгата. Надяваме се, че сред тези препоръки може да откриете бъдещата си любима история. И не забравяйте: „Колкото повече книги, толкова повече книги!“

 

Милена Ташева препоръчва:

Бащите не си отиват“ под съставителството на Невена Дишлиева-Кръстева (изд. „ICU„) не е сборник с некролози, макар че всяка от тези истории рано или късно стига до смъртта – някои започват с нея, други приключват. За трети смъртта е в средата на историята, преломният момент, който превръща детето в зрял човек. Това е книга за паметта и обичта. Ако им позволиш, историите в сборника могат да излекуват раните ти… или да сипят още сол в тях. Само от теб зависи.

 

Преслава Колева препоръчва:

Момичето преди“ от Дж. П. Дилейни (изд. „СофтПрес„) е наситен психотрилър, който не само предлага неочакваните обрати, но и интригува на много нива и засяга разнообразни, интересни теми. Две жени разделени във времето, ексцентричен архитект, една минималистична къща и тайни, които се разплитат бавно пред читателя, за да доведат до изненадващ финал.

 

Бела Чолакова препоръчва:

„Художничката от Шанхай“ от Дженифър Коуди Епстайн (изд. „Прозорец„) е вълнуващ роман за единствената китайка импресионист. История, която разкрива как изкуството може да те спаси от най-големите трагедии.

„Под бадемовото дърво“ от Лора Маквей (изд. „Кръгозор„) е една изключително завладяваща книга за войната и загубата на дома, за оцеляването и надеждата, която си струва всяка отделена секунда.

„Кучешки живот“ от У. Брус Камерън (изд. „Колибри„) е затрогващата, разплакващата, стоплящата книга. Необикновен роман, в който разказвачът е куче и се проявява като невероятно прозорлив и приятен за следване герой.

 

Петрана Петрова препоръчва:

Първите седем“ от Боян Петров (изд. „Вакон„). Височинният алпинист определя книгата си като „наръчник за изкачване на високи върхове“. Тя обаче е повече от заявеното. От пътешествие, през израстването на един катерач, средата за подготовка до началото на 20 век в България, болезнени случаи на смърт и самотния път на алпиниста към осемхилядниците. Книгата е взела най-доброто в композиционно отношение от класиките за планинарството. Въздействаща и насочваща към ценностите във връзката човек-върхове.

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

Анатомия на едно изчезване“ от Хишам Матар (изд. „ICU„) е красиво написан роман за липсите –  тъжен, меланхоличен и изпълнен със самота. Хишам Матар премълчава повече, отколкото споделя, и точно в това се крие изящното обаяние на историята му.

Всички птици пеят“ от Иви Уайлд (изд. „Персей„) е особена, на моменти доста зловеща история, която напълно обладава съзнанието ти и буквално до последната страница не отпуска клещите си, що се отнася до съспенса и голямата мистерия. Минало и настояще се редуват, но ретроспекциите не са едноизмерни, а са разпръснати из отделни периоди, постепенно връщайки ни все по-назад във времето. Всеки следващ пласт е по-тревожен и смущаващ от предишния и изпълва вените ти със страх какво точно се е случило, че да доведе до подобна потресаваща верига от събития.

 

Милена Златарова препоръчва:

Дървото на лъжите“ от Франсис Хардинг ( изд. „Сиела„) идва с награди и номинации за детски и YA роман, но ще ви хареса независимо на каква възраст сте. В мрачно-увлекателния сюжет са вплетени множество важни теми – викторианските нрави в средата на 19 век, мястото на жените във викторианското общество, сблъсъкът между вяра и наука, и, не на последно място, как дори с благородни мотиви човек може да изгуби моралния си компас и да навлезе в света на лъжата.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.

[ + ]