fb
БългарияНовини

Конкурс „Аз и моята история“ за децата от домовете

3 мин.

На 24-ти май „Спортс Мениджмънт България“ и посланикът на „Отбор на надеждата“ Георги Господинов стартират конкурс за есе на тема „Аз и моята история” във всички социални институции за настаняване на деца в България. Партньор на проекта е  Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Целта на конкурса е да развие творческите заложби на децата лишени от родителска грижа. Текстове за участие в конкурса се приемат до 24 август, а оценяването им ще бъде направено от жури с председател Господинов, а награждаването ще съвпадне с началото на новата учебна година.

Генералният спонсор на „Отбор на надеждата” GLOBUL е подготвил награди за децата, които заемат първите три места; победителите ще получат подкрепа за развитието на таланта си, а институцията, от която се получат най-много есета – дарение от книги за библиотеката си.

Ето и личното обръщение на Георги Господинов към децата:

Аз и моята история

Всеки от нас има своята история. Тя е много лична, като името ни, само че е по-дълга, малко объркана и често невидима. Понякога самите ние не искаме да я знаем и я крием от себе си и от другите.

Това, което четеш, е покана да разкажеш своята лична история. Много е просто и много сложно. Може да е историята на целия ти живот досега, ако успееш да я събереш на няколко странички. Но може да е и само една конкретна история, която ти се е случила и никога няма да я забравиш. Най-хубавата или най-тъжната от всички. Тази история може да е трудна за разказване. Като например какво си мислиш вечер, преди да заспиш? Какво най-много си искал да ти се случи? Какво те е разсмяло и разплакало? Коя случка ще помниш цял живот?

Ще го кажа тихо – иска се голяма смелост да разказваш такива неща.

Колкото повече разказваме личните си истории, толкова шансовете да се срещнем с други свестни хора се увеличават.

Кръстили сме този конкурс „Аз и моята история”. Вярваме, че можеш сам да промениш историята на своя живот. Дори да изглежда най-тъжната и самотна история. И първото условие за това е да се опиташ да я разкажеш. Най-напред на самия себе си, после и на другите. Ако знаехме по-добре историите на хората, които срещаме, светът със сигурност щеше да бъде друг, по-добър.

Всяка история ще бъде прочетена от нас, а най-добрите ще бъдат публикувани и прочетени от много хора. Ще стигнат до читатели, които никога не си срещал. Тези, които са ни развълнували най-силно, ще получат награди.

Нека историята бъде кратка, около 3 страници, на компютър или на лист хартия. Да е вълнуваща, истинска, обикновена или извънредна, със случка или не. Това ще е твоята история и ние страшно искаме да я чуем. За всички ни е важно.

Сега е твой ред. Чакаме история до 24 август 2014 г. на имейл адрес me.and.my.story.2014@gmail.com или я изпрати написана на хартия в ценралата на Държавна агенция за закрила на детето в гр. София, ул. „Триадица” №2, от където ще я вземем лично.

Г. Г.